po pierwsze maja prawie caly komplet aminokwasow.
Bo drugie, zasadniczo sprzedawcy odzywek posluguja sie opisujac jakosc bialka wartoscia BV.... ktora mozna o duper rozbic :D
Sa nowsze i lepsze sposoby mierzenia na ile bialko jest przydatne choc tak naprawde do konca nie da sie tego sprawdzic w jakim stopniu nasz organizm wykorzystuje dane bialeczko. Ale jeden z tych najnowszych spsoobow wykazal ze w czolowce bialek znajduja sie.... wszystkie bialka :D Niezaleznie od rodzaju, najbardzije prozduja soja, miesko, jajka, mleczne bajerki, ale inne maja bardzo zblizony poziom. Jedynie co troche odstawalo to wlasnie bialka roslin straczkowych takich jak groch i fasola. Wynikalo z tych badan (ktore czytalem dosc dawno wiec podaje tlyko ogolniki) ze w zwiazku z tym ze wszystkie bialka sa pdoobne najlepiej w jednym posilku laczyc kilka rodzajow i wtedy wlasnie ma to bialko najlepsza (nadal teoretycznie ) przyswajalnosc, jest najlepiej wykorzystywane, mam przez to na mysli. Wiec groch i fasola tez moga byc jak polaczysz je z innymi rodzajami bialka, ale akurat te dwa bajerki bym omijal, chocby ze wzgledu na gazy :D
DaVoo - no i znowu sie z toba zgadza, ze nei am sie co sztywno trzymac zadnych schematow a anjlepiej obserwowac swoje organizm, dlatego nie koryguje jak widze ze ktos wali za duzo bialka, bo a noz jemu tak wchodzi, tym bardzije ze jak sam widzisz ile tu specow tyle opinii :) A jak brac pod logike to.... jeszcze gorzej :) ja jem 2 g/kg i rosne (wliczajac wszystko) i tak polecam, chcialem tlyko zaznaczyc ze sa inne podejscia i jako wyjsciowy poziom trzeba ktores przyjac zanim zaobserwujemy sami co najlepiej nam wychodzi .
“How in the hell could a man enjoy being awakened at 8:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so? ”
― Charles Bukowski