Moja dieta opiera sie na założeniach:
24 x 66 x 1.4 daje ok. 2200 kcal
proporcje - ok. 50 % węgli 30 % białka 20 % tłuszczu
białko - (liczone ze źródeł "pełnowart." czyli mięsa chude,ryby chude,sery chyde białe,odżywka) to 2.2 - 2.3 g na kg masy ciała
Na takiej diecie,której przykład zamieszczam utrzymuję wagę i jakośc mięśni.
Niebawem chce zacząc trenowac już na większych ciężarach by nieco przyrosnąc - czyli dodam ok. 300 - 500 kcal - I TU MAM PYTANIE - Z WĘGLI CZY Z TŁUSZCZY TO DODAC ??
Przykładowo tak jem najczęsciejna posiłek w - zawsze 60g a białka 30g)
1.80g owsianki z wodą (w tym troche orzechów,pestek dyni,siemie lniane) + 150 g sera chudego białego
2.120 g chleba razowego (lub dwie grahamki) (=80g ryżu np.) + 150 g polędwicy sopockiej (jest 15 g tłuszczu w tym)
3.80g makaronu graham + 150 g sera białego chudego + łyżka (10g) oleju lninego (z pestek winogron)
tu jest trening i po nim 5000 mg bcaa + 2,5 tys.mg glutaminy(jeden preparat bcaa stack universal) + 70-80g (250-280 kcal) odżywki węglowodanowo-białkowej na uzupełnienie strat potreningowych(zaczynałem od 40 g stopniowo zwiększając w ciągu dwoch miesięcy wraz ze wzrostem intensywnosci wysiłku)(tu- real gains universal - hce zmienic na hard fast - i pic 130 g te odzywki)
4.80g kaszy gryczanej + 150 g schabu (ważonego na surowo,zrobionego w rękawie bez tłuszczu,czyli ok.100g waga po upieczeniu)
5. 150g sera białego lub puszka tunczyka..a do tego 10 g oliwy
Uwaga - warzywa - ile moge ,kiedy mogę.owoce - tylko banany - jak już to wliczam w kalorycznosc odejmując od reszty pożywienia)
Do tego normalna (nie sportowa multiwitamina)(universal daily formula) i obecnie od miesiąca bio magnez + rutinoscorbin do kazdego posiłku
Bardzo dziękuję za ocenę i ewentualną podpowiedź (zaniepokoił mnie temat odwapnienia kości pod wpływem białka) pozdrawiam