Szacuny
1
Napisanych postów
78
Wiek
44 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
827
Jak czytałem w wielu postach o odżywianiu cenną "potrawą" w diecie są jajka i tu rodzi się moe pytanie.
Jajka a i owszem surowe jak najbardziej ale na przykład do pracy ciężko zabrać surowe zbić i na oczach kolegów i koleżanek wyżłopać z niego białko bo połowa osób puściłaby pawia.
Można zabrać elegancko gotowane na przykład pokrojone ładnie na kanapeczce z razowym chlebkiem (mniam) ale czy takie gotowane jajo nie traci białka ?? przecież białko się ścina i czy ma te same właściwości co surowe ???
Szacuny
1
Napisanych postów
78
Wiek
44 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
827
Bardzo mnie cieszą Wasze wypowiedzi bo jajko gotowane wiadomo smaczniejsze, łatwiejsze w spożyciu itd.
Ale nadal nurtuje mnie sprawa taka czy jednak czegoś nie traci bo na zdrowy rozsądek to wszystko co ugotowane traci nieco na wartości a zwłaszcza białko ak się ścina przynajmniej ja tak zawsze myślałem ale może to złe myślenie - na szczęście :P
Szacuny
48
Napisanych postów
6008
Wiek
14 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
38264
soorowe bialko zawiera awidyne..soobsatancja ta uposledza wchalanianie biotyny...z tego powodu nie nalezy jesc soorowych jaj...imho wystarczy je ubic...