Owoce często zawierają błonnik rozpuszczalny, pektyny wiążące wodę, który trudniej znaleźć w innych produktach, a który generalnie b.dobrze wpływa na jelita i trawienie, jest pożywką dla bakterii.
Są to wszelkie owoce, z których łatwo się robi galaretka lub dżem - porzeczki, śliwki, brzoskwinie, winogrona, agrest , jabłka, borówki itp. W niektórych gołym okiem widzimy galaretkę.
W formie konfitury lub dżemu ze słodzikiem zamiast cukru też są wartościowe (frużeliny itp.)
O pektynach czytamy : obniżają glikemię poposiłkową i poziom cholesterolu, działają ochronnie na śluzówkę jelit.
Czyli owoce pomimo słodkiego smaku mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi!!! co na masie jest nawet ważniejsze, niż na redukcji, bo zbyt wysoka glikemia poposiłkowa sprzyja odkładaniu tłuszczu.
Dużo z nich zawiera substancje wspomagające sportową formę - arbuzy, kiwi, truskawki, wiśnie, banany lub wspomagają spalanie tłuszczu np. cytrusy.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2023-01-21 17:18:59