SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chleb pełnoziarnisty - skład

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1599

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 20 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 205
Czesc, pytanie o sklad.
Przeprowadzilem sie ostatnio w inne rejony kraju, nie mam sklepow europejskich w okolicy. Znalazlem taki Chleb w sklepie organicznym.
Jakie jest wasze zdanie na temat skladu ?

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Skład tego chleba pełnoziarnistego może nie jest typowy, jak na tego rodzaju pieczywo, ale jak najbardziej dobry. Bazuje on na mące ryżowej, mące z sogro, czy jaglanej, plus tapioka, więc jak najbardziej ok. Są pewne zbędne dodatki jak olej słonecznikowy, czy chociażby uwodorniony olej palmowy, ale sądząc po mięsach ich w składzie nie ma tego zbyt wiele. Mimo to pewna ilość izomerów trans na pewno będzie. Warto mieć to na uwadze. Poniżej więcej informacji na ten temat:

https://sklep.sfd.pl/wiki/Tluszcze_trans.html
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 20 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 205
Dzieki za odpowiedz.
Xanthan gum w pieczywie ?
Troche mnie niepokoi dlugi termin waznosci 5/21/22. Maj 21.
Zawsze wychodzilem z zalozenia, ze produkty z dlugim terminem waznosci musza zawierac sporo konserwantow.
Moze sie myle?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33073 Napisanych postów 23163 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278047
Nie jest zły aczkolwiek im mniej w składzie tym lepiej , nie licząc tych na zakwasie to optymalny jest taki skłąd zwykłych popularnych chlebów , mix jakiś mąk i np mąka żytnia ,mąka pszenna , woda , drożdże ( jak zakwas to super) sól . Teraz zauważyłem u siebie wysyp dziwnych nowych chlebów z długim składem i głównie to jakieś dziwne dodatki służace jako uzupełniacze , wypełniacze chyba zeby z racji cen ciąć koszty produkcji i coraz częściej pojawia się chleb z ziemniakami w składzie jako dodatek a o reszcie szkoda pisać bo wczoraj miałem w ręku chleb którego skład był na pół etykiety :(
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 158 Wiek 1 rok Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1042
BartekWSH
Dzieki za odpowiedz.
Xanthan gum w pieczywie ?
Troche mnie niepokoi dlugi termin waznosci 5/21/22. Maj 21.
Zawsze wychodzilem z zalozenia, ze produkty z dlugim terminem waznosci musza zawierac sporo konserwantow.
Moze sie myle?


Guma ksantanowa, bo pewnie pieczywko bezglutenowe- normalka. Znam dużo gorsze "trucizny" niż guma ksantanowa, nie przesadzajmy. A długi termin ważności ma dzięki propionianowi wapnia- to taki środek antypleśniowy, też podobno nieszkodliwy.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 543 Napisanych postów 1465 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20809
Chleb jest ok, chociaż można wybrać lepszej jakości. A to, jak @moneky23 napisał o tym "wysypie", to podejrzewam, że oprócz cen kosztów składników, dochodzi do tego produkcja takiego chleba, którego termin ważności jest jak najdłuższy. Obecny pod upadek gospodarki sprzyja takim zabiegom.
2

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Wszystkie rodzaje gum są pochodzenia naturalnego i nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm. Używa się ich w celu np. zagęszczenia produktu, utrzymania struktury takiego chleba. Jest on pełnoziarnisty, więc utrzymanie prawidłowej struktury nie jest proste. Nie ma się czego obawiać, w przypadku akurat tego składnika żywnościowego.

Jeżeli chodzi o długi termin przydatności do spożycia, to pieczywo pełnoziarniste pakowane jest z reguły próżniowo w folię. Dzięki temu może wytrzymać dłużej. Inaczej zeschło by się dość szybko.
2

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 158 Wiek 1 rok Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1042
domer
Wszystkie rodzaje gum są pochodzenia naturalnego i nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm. Używa się ich w celu np. zagęszczenia produktu, utrzymania struktury takiego chleba.



Dokładnie. Co do trwałości, to mamy tutaj ten "calcium propionate" i to właśnie dobrze konserwuje ten chlebek. Propionian wapnia jest teoretycznie bezpieczny, ale osobiście- ja nie ufam takim substancjom i ich unikam.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 20 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 205
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna do oceny [80kg]

Następny temat

Żywienie i suplementacja - porady

WHEY premium