Szacuny
6
Napisanych postów
20
Wiek
3 lata
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
205
Czesc, pytanie o sklad.
Przeprowadzilem sie ostatnio w inne rejony kraju, nie mam sklepow europejskich w okolicy. Znalazlem taki Chleb w sklepie organicznym.
Jakie jest wasze zdanie na temat skladu ?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6266
Napisanych postów
76018
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754780
Skład tego chleba pełnoziarnistego może nie jest typowy, jak na tego rodzaju pieczywo, ale jak najbardziej dobry. Bazuje on na mące ryżowej, mące z sogro, czy jaglanej, plus tapioka, więc jak najbardziej ok. Są pewne zbędne dodatki jak olej słonecznikowy, czy chociażby uwodorniony olej palmowy, ale sądząc po mięsach ich w składzie nie ma tego zbyt wiele. Mimo to pewna ilość izomerów trans na pewno będzie. Warto mieć to na uwadze. Poniżej więcej informacji na ten temat:
Szacuny
6
Napisanych postów
20
Wiek
3 lata
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
205
Dzieki za odpowiedz. Xanthan gum w pieczywie ? Troche mnie niepokoi dlugi termin waznosci 5/21/22. Maj 21. Zawsze wychodzilem z zalozenia, ze produkty z dlugim terminem waznosci musza zawierac sporo konserwantow. Moze sie myle?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33073
Napisanych postów
23163
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278047
Nie jest zły aczkolwiek im mniej w składzie tym lepiej , nie licząc tych na zakwasie to optymalny jest taki skłąd zwykłych popularnych chlebów , mix jakiś mąk i np mąka żytnia ,mąka pszenna , woda , drożdże ( jak zakwas to super) sól . Teraz zauważyłem u siebie wysyp dziwnych nowych chlebów z długim składem i głównie to jakieś dziwne dodatki służace jako uzupełniacze , wypełniacze chyba zeby z racji cen ciąć koszty produkcji i coraz częściej pojawia się chleb z ziemniakami w składzie jako dodatek a o reszcie szkoda pisać bo wczoraj miałem w ręku chleb którego skład był na pół etykiety :(
Szacuny
41
Napisanych postów
158
Wiek
1 rok
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
1042
BartekWSH
Dzieki za odpowiedz.
Xanthan gum w pieczywie ?
Troche mnie niepokoi dlugi termin waznosci 5/21/22. Maj 21.
Zawsze wychodzilem z zalozenia, ze produkty z dlugim terminem waznosci musza zawierac sporo konserwantow.
Moze sie myle?
Guma ksantanowa, bo pewnie pieczywko bezglutenowe- normalka. Znam dużo gorsze "trucizny" niż guma ksantanowa, nie przesadzajmy. A długi termin ważności ma dzięki propionianowi wapnia- to taki środek antypleśniowy, też podobno nieszkodliwy.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
543
Napisanych postów
1465
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
20809
Chleb jest ok, chociaż można wybrać lepszej jakości. A to, jak @moneky23 napisał o tym "wysypie", to podejrzewam, że oprócz cen kosztów składników, dochodzi do tego produkcja takiego chleba, którego termin ważności jest jak najdłuższy. Obecny pod upadek gospodarki sprzyja takim zabiegom.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6266
Napisanych postów
76018
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754780
Wszystkie rodzaje gum są pochodzenia naturalnego i nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm. Używa się ich w celu np. zagęszczenia produktu, utrzymania struktury takiego chleba. Jest on pełnoziarnisty, więc utrzymanie prawidłowej struktury nie jest proste. Nie ma się czego obawiać, w przypadku akurat tego składnika żywnościowego.
Jeżeli chodzi o długi termin przydatności do spożycia, to pieczywo pełnoziarniste pakowane jest z reguły próżniowo w folię. Dzięki temu może wytrzymać dłużej. Inaczej zeschło by się dość szybko.
Szacuny
41
Napisanych postów
158
Wiek
1 rok
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
1042
domer
Wszystkie rodzaje gum są pochodzenia naturalnego i nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm. Używa się ich w celu np. zagęszczenia produktu, utrzymania struktury takiego chleba.
Dokładnie. Co do trwałości, to mamy tutaj ten "calcium propionate" i to właśnie dobrze konserwuje ten chlebek. Propionian wapnia jest teoretycznie bezpieczny, ale osobiście- ja nie ufam takim substancjom i ich unikam.