Składniki na ciasto a la biszkopt
- 20 g mąki ryżowej
- 20 g skrobii ziemniaczanej
- 10 kakao ciemnego
- 30 g odżywki białkowej (u mnie smak czekolada)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
Instrukcje
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
2. Dalej ubijając, dodawać stopniowo żółtka.
3. Mąkę, skrobię, proszek, kakao i odżywkę przesiać przez sitko i bardzo powoli i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 25 minut - do "suchego patyczka".
Składniki na krem
- 125 g serka mascarpone
- 50 g tahini
- miód lub inny dosładzać wedle uznania
Instrukcje
1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Dekoracja
- 15 g gorzkiej czekolady
- wisienki lub inne fotogeniczne owoce :)
Wykonanie calości
1. Wystudzony biszkopt przeciąć na dwie części.
2. Przełożyć schłodzonym kremem.
3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zrobić esyfloresy na wierzchu ciasta.
Czas wykonania razem z pieczeniem - ok. 45 minut
Makro całości to około B 62/ W 77/T 99
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2017-01-22 17:22:21
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html