Składniki:
- 125 g mąki ryżowej
-125 g mąki gryczanej
- 200 g zmielonej mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 jaja
- 100 ml oleju kokosowego
- słodzidło- ile kto woli
- 300 g cukinii startej na tarce razem ze skórą
Przygotowanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól - wymieszać, przesiać. Wymieszać z orzechami.
2. W osobnej misce roztrzepać rózgą kuchenną jajka, olej, słodzidło. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką - krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.
3. Formę sylikonową wypełnić ciastem (zwykłą wyłożyć papierem) , wyrównać.
4. Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu przez około 35 - 40 minut do suchego patyczka.
Na wierzchu polewa z gorzkiej czekolady i banan .
Wartości: ( 1 kawałek )
B: 3,7
T: 12,6
W: 21,3
Kcal: 207
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html