SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Miód – co zawiera i jak wpływa na organizm?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1301

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Chyba nie ma produktu składającego się głównie z cukrów prostych - poza miodem, który cieszyłby się opinią zdrowego i wartościowego. Wiele osób używa go chociażby jako środka słodzącego do herbaty i innych napojów. Warto jednak zastanowić się co takiego miód zawiera i jaka jest jego wartość odżywcza.


Miód czyli… co?

Jakkolwiek by skupiać się na potencjalnych walorach miodu, to fakty są takie, że składa się on głównie z cukrów i wody. Oczywiście niekoniecznie fakt ten jest jakąś istotną wadą, niemniej jednak – nie należy go też bagatelizować twierdząc, że kalorie z miodu „się nie liczą” do dziennego bilansu… Należy zaznaczyć, iż w miodzie obecne są także:



enzymy,
sole mineralne,
witaminy,
kwasy organiczne,
związki fenolowe.


Ich całkowita ilość jest jednak dość skromna, choć wiele wskazuje na to, iż wystarczająca by wywrzeć pewien wpływ na nasz organizm, przy czym może być to wpływ zdecydowanie pozytywny.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4643/miod--co-zawiera-i-jak-wplywa-na-organizm 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 29
Bardzo ciekawy artykuł :) Ja jeszcze dodam, że miód najlepiej kupować od kogoś, kto ma własną pasiekę, bo to, co możemy dostać w supermarketach, nawet koło prawdziwego miodu nie stało. Kluczowym składnikiem jest pyłek pszczeli, który zanika podczas obróbki (przetwarzanie w wysokiej temperaturze, filtrowanie pod wysokim ciśnieniem). Więcej można poczytać tu: http://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/miod-z-hipermarketu-to-nie-miod-a10903.html .
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ładowanie Węglowodanami

Następny temat

Jakie mleko ? UHT, pasteryzowane czy "prosto od krowy" ?

WHEY premium