SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

“Pieczywo lekkie” i praktyczne, ale czy przyjazne dla sylwetki?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1224

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Sięgają po nie przede wszystkim pani chcące schudnąć i zdrowo się odżywiać, ale niekiedy gości także w menu mężczyzn “na diecie”. Mało tego - bywa również polecane jako lepsza alternatywa dla konwencjonalnego chleba. Czy jednak takie jest w istocie? Mowa oczywiście o pieczywie chrupkim, które jest lekkie i praktyczne, ale czy jednak powinno stanowić element zdrowej i korzystnie wpływającej na sylwetkę diety?


Pieczywo XXI wieku…

Chyba nikt dziś nie wątpi w to, że pieczywo chrupkie ma szereg ciekawych zalet. Jest przede wszystkim wyjątkowo praktyczne: nie psuje się, nie zajmuje zbyt wiele miejsca (w torbie czy plecaku), można je wszędzie ze sobą zabrać i zjeść bez dodatkowej obróbki, choćby jako samodzielną przekąskę. O pieczywie chrupkim mówi się też, że jest “lekkie” co należy również uznać za fakt, niezależnie od  tego czy termin ten potraktujemy dosłownie czy też jako metaforę dotyczącą kaloryczności (co często ma miejsce w reklamach i opracowaniach marketingowych).


Lekkie niczym piórko...

Lekkość pieczywa chrupkiego to niezaprzeczalny fakt (mówimy tutaj o dosłownie rozumianej lekkości czyli - gramaturze). W końcu przecież o ile jedna kromka konwencjonalnego chleba razowego waży zazwyczaj od około 30 do nawet 80g, o tyle masa kromki pieczywa chrupkiego nie przekracza zazwyczaj 10g, a w większości przypadków wynosi ledwie 7 – 8g. To naprawdę niewiele… Dodatkowo lekkość (a raczej “lekkość”) można też definiować w mniej bezpośredni sposób, odnosząc się do wartości energetycznej. No i tutaj zdaniem niektórych osób także jest się czym zachwycać, bo przecież jedna sztuka pieczywa typu WASA jest nieporównywalnie mniej kaloryczna niż jedna kromka chleba razowego na zakwasie.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4507/pieczywo-lekkie-i-praktyczne-ale-czy-przyjazne-dla-sylwetki 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta dla osoby z podwyższonym cukrem

Następny temat

kiedy węgle na low carb

WHEY premium