- 200g twarogu chudego
- 15g lnu mielonego
- mały banan ~80g
- 225g jabłka (średniak)
- 10g wiórek kokosowych (opcjonalnie, chciałam dodać tłuszczu)
- 15g płatków żytnich
- żelatyna, cynamon, stewia lub inne słodzidło
Przygotowanie:
Łyżkę żelatyny rozpuścić. Kiedy jeszcze jest ciepła:
twaróg, len, banan, kokos, stewia - rzeczy te umieszczamy w misce, dodajemy 3~ łyżki wody, blendujemy. Jabłko trzemy na tarce. Zrobiłam to razem ze skórką ale polecam obrać. Dodajemy cynamon. Na dnie miseczki, w której będziemy podawać deser ułożyć płatki żytnie.
Jeszcze lekko ciepłą żelatynę dodajemy po połowie do masy serowej i jabłek. Ważna jest szybkość, nie zetnie się od razu ale nie chcemy aby jabłka puściły soki lub zrobiły się brązowe.
Na płatki wykładamy masę, na masę kolejno jabłka. Wkładamy do lodówki. Zjadłam po 3 godzinach, ale myślę, że nie trzeba aż tyle czekać.
Smacznego!
Makro:
- 47.8 B
- 59.3 W
- 11.4 T