Pomyślałem że wszamie sobie dzisiaj indyka. Danie bardzo mi smakowało, więc postanowiłem się nim z wami podzielić :).
Składniki:
filet z indyka,
pomysł na kurczak w sosie śmietanowo ziołowym,
przyprawy,
liście szpinaku (u mnie torba 250g)
czosnek,
jogurt naturalny typu greckiego(u mnie 150g z Piątnicy 0% tłuszczu)
olej
Indyka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Ja użyłem curry, przyprawy gyros z kotanyi, przyprawy do kurczaka po staropolsku, pieprzu chili cayenne, czarnego pieprzu i troszkę soli.
Tak doprawionego indyka wrzucamy na olej i smażymy.
W tym samym czasie na drugiej patelni przygotowujemy szpinak:
Czosnek(u mnie 3 ząbki) drobno siekamy, miażdżymy nożem i wrzucamy na rozgrzany olej. Do czosnku dorzucamy umyte liście szpinaku.
Kiedy liście szpinaku znacznie zmniejszą swoją objętość to dolewamy do tego rozrobiony w jogurcie i 150 ml wody ,,pomysł na''.
Podgrzewamy jeszcze chwile aż sosik zgęstnieję i po tym mieszamy go z naszym indykiem.
Mam nadzieję że niczego nie pominąłem.
Smacznego :)