i oto efekt
(ten zapach przy pieczeniu...mmmm... ;)
składniki:
otręby owsiane 130g
jajka 3szt
boczek wędzony 120g
ser gouda 50g
jogurt naturalny 125g
proszek do pieczenia pół łyżeczki
soda szczypta
sól łyżeczka
oliwa 30ml
wykonanie:
boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
otręby wrzucamy do blendera i mielimy, dosypujemy sodę, przesypujemy do miseczki
oddzielamy zółtka od białek
żółtka idą do blendera, dosypujemy soli i blendujemy, do tego dodajemy jogurt i oliwę i znów blendujemy
w drugiej miseczce do białek dodajemy proszek do pieczenia i trochę ubijamy (nie musi być sztywna piana)
ser kroimy w kostki
wszystko łączymy i mieszamy delikatnie
foremki do muffinek/babeczek smarujemy delikatnie olejem lub wykładamy foremkami papierowymi (ja zrobiłem połowę tak i połowę tak, bo nie wiedziałem czy w tych wysmarowanych olejem ser się nie przyklei, ale nie było problemu, wychodziły elegancko, nic nie było przyklejone, nawet lepiej niż w foremkach papierowych, bo tam trzeba czekać aż ostygną żeby je oddzielić od papieru)
przelewamy ciasto do muffinek, wyszło mi na 12 muffinek, ale nie lałem do końca, polecam zrobić na 11 muffinek to ciasto, to wyjdą większe
pieczemy do zarumieniena, ja piekłem ok 25 minut w 170 stopniach
wartości:
1 muffinka (licząc, że wyszło 12 szt):
kalorie: 142,33
B 6,42
W 5,58
T 10,48
całość:
kalorie: 1 708,5
białko 77,1
węgle 67,0
tłuszcz 125,8
Otręby owsiane - Sante g 426,4 23,4 59,8 10,4 usuń
Jajo kurze całe szt. 217,8 19,5 1,2 15,0 usuń
Boczek wędzony g 570,0 15,6 0,0 56,4 usuń
Ser Gouda tłusty g 144,4 12,8 0,1 10,4 usuń
Jogurt naturalny - Zott g 80,7 5,9 5,9 3,8 usuń
Oliwa z oliwek g 269,2 0,0 0,1 29,9 usuń
można też do tego dodać cebulę i natkę pietruszki
Zmieniony przez - leno.p w dniu 2014-08-02 22:51:29