Składniki:
Ciasto zakwaszone:
50 g zakwasu żytniego
225 g letniej wody
225 g mąki żytniej razowej
Wszystkie składniki pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h.
Ciasto właściwe:
całe ciasto zakwaszone (500 g)
200 g mąki żytniej razowej
460 g mąki pszennej chlebowej
370 g letniej wody
17 g soli
100 g uprażonych ziaren słonecznika (+ 20 g na posypkę)
20 g kleiku z mąki żytniej i wody
Przygotowanie:
Ciasto zakwaszone dokładnie wymieszać z wodą przy pomocy trzepaczki. Następnie dodać mąkę i sól, zagnieść ciasto - ręcznie ok. 10 minut - powinno być gładkie, sprężyste i odchodzić od rąk. Zostawić na blacie przykryte ściereczką na 15 minut. W tym czasie uprażyć ziarna słonecznika i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać ziarna i wyrabiać przez kolejne 10 minut. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie odgazować ciasto (uderzyć pięścią w jego środek), ugnieść parę razy i podzielić na 2 części. Przełożyć do keksówek* wyłożonych papierem do pieczenia, spryskać wodą, przykryć folią (najlepiej włożyć keksówkę do plastikowej torebki tak, by z góry zostało trochę miejsca-jak ciasto urośnie, to się nie przyklei) i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6h go wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Chleb posmarować kleikiem i posypać ziarnami słonecznika, naciąć i włożyć do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec przez 30-40 minut, aż z wierzchu będzie ładnie brązowy, a popukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce.