SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Technika rwania i zarzutu

temat działu:

Aktualności - Sporty Siłowe

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7928

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 202 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 36833
raczej ciezko bedziesz mial bez trenera pc.
co do 1. to chodzi Ci o wartosci uzywane na treningu? czy szukasz jakiegos przelozenia silowego?
nie orientuje sie specjalnie w temacie, ale z tego co wiem ciezarowcy nie specjalnie trenuja martwe ciagi, bo nie specjalnie przekladaja sie one na wynik w bojach ciezarowych. Dla przykładu zarzucam tyle samo co ciezarowiec u mnie na silowni, a mam 2x wiecej od niego w martwym ciagu.. niestety.. raczej skupilbym sie na ciagach rwaniowych i zarzutowych, ale za cienki jestem zeby mowic o jakich kolwiek procentach.

co do pkt2. to w przysiadzie nie ma jakiegos martwego punktu.. kazdy punkt starasz sie przejsc dynamicznie, najciezsze wydaje sie byc przechodzenie przez punkt gdzie udo jest rownolegle do podloza, to czy dodawanie takich dodatkow bedzie mialo wymierne korzysci zalezy od twojego zaawansowania, zakladajac ze nie siadasz jeszcze duzo to wszystkie polprzysiady i p******y wydaja sie byc zbedne, warto skupiac sie na dynamice, a zatrzymania na dole moga byc dobrym urozmaiceniem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 713
A co do wyskości w rwaniu czy zarzucie to wydaje mi się, że jeśli sztanga jest na wyskości mniej więcej mostka/początek klatki w momencie wspięcia na palce powinno wystarczyć ;)

Miarą wielkości jest jej jakość.
Daj się ponieść furii, pozwól by twe ciało stawało się dzikim.
Yesterday is history, tomorrow is a mystery but today is a gift, that´s why it´s called present ♥

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 713
A co do martwych my w klubie nigdy jakoś nie robimy, choć nasz trener trenowal też i trójbój więc powienien być skłonny do narzucania nam martwych w treningu. Tak jak kolega powiedział, lepsze są ciagi, zwykle robimy po 3 seri3 na 100% zarzutu i 3-4 na 110% nie ważne czy rwaniowe czy podrzutowe

Yesterday is history, tomorrow is a mystery but today is a gift, that´s why it´s called present ♥

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1024 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 20096
KEMPER
co do 1. to chodzi Ci o wartosci uzywane na treningu? czy szukasz jakiegos przelozenia silowego?

chodzi mi głównie o możliwości siłowe, np. osoba zarzucająca sztangę na wysoko z obciążeniem 100kg, powinna brac co najmniej 150kg w martwym ciągu, aby móc takowy zarzut z takim obciążeniem wykonac itd. Co do wartości jakich używa się na treningach w ciągach zarzutowych i rwaniowym, to jaki powinny stanowic procent zarzutu i rwania, czy 120% będzie ok?

CrankHank

A co do wyskości w rwaniu czy zarzucie to wydaje mi się, że jeśli sztanga jest na wyskości mniej więcej mostka/początek klatki w momencie wspięcia na palce powinno wystarczyć ;)

ok dzięki. Jak obserwuje jak ciężarowcy to robią (na filmikach) to tak jakby rękami prawie tej sztangi nie podciągają do góry, tylko w momencie gdy całe ciało jest wyprostowane to chwile po tym szybko schodzą pod nią, no i kurde nie mogę jakoś tego momentu wyczuc (tzn. kiedy zejśc pod sztangę). U mnie to wygląda tak, że w końcówce ciągne jeszcze rękami sztangę dośc wysoko i dopiero kiedy się sztanga zatrzymuje wówczas schodzę w dół

co do pkt2. to w przysiadzie nie ma jakiegos martwego punktu.

Mam na myśli, to, że w dolnej fazie przysiadu składam się (czasami) natomiast środkowa faza i górna idzie dynamicznie i bez większego wysiłku. Mówiąc martwy punkt mam na myśli punkt w którym wszystko się wali

A co do martwych my w klubie nigdy jakoś nie robimy, choć nasz trener trenowal też i trójbój więc powienien być skłonny do narzucania nam martwych w treningu. Tak jak kolega powiedział, lepsze są ciagi, zwykle robimy po 3 seri3 na 100% zarzutu i 3-4 na 110% nie ważne czy rwaniowe czy podrzutowe

dośc ważna informacja dla mnie dzięki. Rozumiem, że te ciągi zarzutowe i rwaniowe robicie maksymalnie szybko, z wspięciami na palce i "shrugsem"?

Obaj macie po sogu oczywiście
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Chodziło Ci chyba o rwanie na wysoko wiec dlatego sztange dociągasz wyżej, bo nie możesz zejśc tak nisko na nogach, w rwaniu technicnym też ten ruch występuje tylko go tak nie widzisz bo jest on tuż po momencie odbicia sztangi od nóg, bo jeśli nie występuje sztanga leci jakby po okręgu, nie i gdy będzie już nad głową przeleci, za ciebie dlatego ciągniesz ją jak najbliżej ciała. Oglądaj takie filmiki jak ten

bo jest on pokazany w spowonieniu i łatwo wychwycic technikę tak jak wiekszośc filmów na tym kanale. A co do ruchu żeby wytrenowąc dobre odbicie i wyciąganie rękoma możesz robić rwanie z podstawek/ rwanie lub zarzut(dla mnie zarzut początkowo był bardzo trudny z powyżej kolan) z powyżej kolan. Może nie do konca cię zrozumiałem w kwestii tego skłądania się w czasie przysiadu ale możesz sobie robić przed rwaniem np przysiady rwaniowe 60% 4 lub 6x4 albo wybijania rwaniowe na 60%3x4 i 70 %3x3

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 9870 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 63695
marwy nie ma zastosowania w PC bo innaczej sie ciagnie

ps. crank powiedz mi jak tam impuls funkcjonuje po odejsciu śp. Ulatowskiego

Zmieniony przez - krzyys88 w dniu 2011-12-07 20:18:58

Dumna Legia Warszawa. ..

https://www.youtube.com/watch?v=dICwybOeUwM 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jak narazie to zawsze gdy jeździmy na zawody to odwiedzamy też i cmentarz... Prezesem teraz zostal pan Arkadiusz Strzelczyk który stara się jak może i spełnia się w roli trenera uważam w 110%, narazie jeszcze to nie jest potwirdzone ale być może bedzie mu pomagał pan Roman Staręga ale jeszcze nie wiadomo jak będzie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 9870 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 63695
Sluchaj sie strzelby dobry trener :) tylko chyba ostry ale to potrzebne:)

Dumna Legia Warszawa. ..

https://www.youtube.com/watch?v=dICwybOeUwM 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1024 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 20096
ok dzięki za odpowiedz. Pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 958 Wiek 41 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 17700
Bartek, obadaj ten programik:
http://polska-sztanga.h2.pl/ps/inne/kalkulator.htm

wylicza to o co pytasz, choć oczywiście w przybliżeniu ;)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Następny temat

Scitech raw power w Budapeszcie

Sztos