SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tabele kaloryczne i inne

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2100

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 429 Napisanych postów 56364 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184874
spoko zdrowia

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10972 Napisanych postów 50342 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Na stronie IŻIŻ możesz zamówić tabele kaloryczne badane metodami analizy żywności, które są opisane również na stronie. Wiem że IŻIŻ również bada żywność pod względem zawartości witamin, minerałów, poszczególnych aminokwasów egzo i endogennych. Na podstawie zawartości poszczególnych minerałów możesz obliczyć współczynnik kwasowo-zasadowy. Niestety z tego co pamiętam płyta z albumem nie jest tania. Nie pamiętam czy podane jest IG/ŁG danego produktu, jednakże na podstawie zawartości błonnika oraz ogólnej ilości cukrów można sobie samemu posegregować na wysoko i nisko glikemiczne, o ładunku wysokim/niskim. Odnośnie podziału na błonnik rozp. nie rozp. w wodzie - również możesz się dowiedzieć które produkty charakteryzują się zawartością danych frakcji z internetu, literatury. Jednakże nie spotkałem się z danymi opisującymi ilość poszczególnych frakcji w danym produkcie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1024 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 20096
Na stronie IŻIŻ możesz zamówić tabele kaloryczne - czy wiesz może czy te tabele pokazują coś więcej niż te na stronie: http://nutritiondata.self.com/. Mógłbyś podać dokładnego linka bo nie mogę tego znaleźć

Na podstawie zawartości poszczególnych minerałów możesz obliczyć współczynnik kwasowo-zasadowy. - mógłbyś mi powiedzieć jak?


Mam do Was pytanie (do s.m.p.a i skalar'a) - że, tak powiem, robicie coś w kierunku dietetyki (studiujecie, pracujecie itp?)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10972 Napisanych postów 50342 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Więcej tam (IŻIŻ) raczej nie będzie w takim razie. Chociaż popatrz sobie co mają w wydaniu własnym.

Według odpowiednich milirównoważników minerałów kwasowych P, Cl, S i zasadowych Ca, Na, K i Mg przeliczasz stosunek jednych do drugich. Tych których jest więcej po przeliczeniu wg. owych milirównoważników nadają odpowiedni odczyn produktowi. Nie mam przy sobie skryptu, a liczb nie pamiętam, więc tyle mogę napisać. Jeśli chcesz mogę Ci za kilka dni napisać jaki pierwiastek jaką ma wartość.

Studiuję niestety technologię żywności a nie samą dietetykę.
Dietetykę na forum studiuje faftaq, Ellis który nie pisz już robi doktorat, a qazar skończył UR w krakowie też na wydziale TŻ jeśli dobrze kojarzę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1024 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 20096
A co sądzisz o liczniku z tej strony?

aciddiet.net/pral-calculator/

Jeśli chcesz mogę Ci za kilka dni napisać jaki pierwiastek jaką ma wartość. - byłbym bardzo wdzięczny

Studiuję niestety technologię żywności a nie samą dietetykę. - Niestety? Kierunki są chyba dość podobne do siebie, więc chyba to nie robi jakiejś większej różnicy? Tak w ogóle to ciężkie są te studia?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10972 Napisanych postów 50342 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Nie przejrzałem całego badania z którego pochodzi ten wzór - pierwszy raz go widzę, jednakże wydaje się odpowiedni.

Podobne a jednak różne. Technologia ma to że uczysz się więcej z technologii a tym samym mniej z dietetyki i tematów pokrewnych temu. Studia nie są ciężkie, zależy jak podejdziesz - jeśli nie olewasz i odpowiednio rozkładasz sobie wszystko to z każdym przedmiotem dasz sobie radę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1024 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 20096
A co planujesz po studiach (jeśli można wiedzieć oczywiście)?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10972 Napisanych postów 50342 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Najpierw napiszę pracę inżynierską na katedrze żywienia człowieka, wybiorę specjalizację, potem napiszę pracę magisterską i wtedy mam nadzieję że już znajdę jedną specjalizację która mnie zainteresuje na tyle, by siedzieć głównie w niej. W ten sposób chciałbym rozwijać dalej swoją wiedzę. Czemu pytasz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1024 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 20096
Pytam bo ciekawi mnie co ludzie studiujący żywienie/ dietetykę robią po studiach i czy jest to dobry kierunek, po których będą pieniądze. Zastanawiam się właśnie czy nie rozpocząć dodatkowych studiów na tymże kierunku, bo nie ukrywam, że dość mnie ciekawi, jednakże nie wiem jak po nim z pracą...

P.S. sorry za tak osobiste pytania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10972 Napisanych postów 50342 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Każdy kierunek nie daje Ci pewnego zawodu. Po tym możesz raczej wszystko co związane z żywnością, gastronomia, założyć własną firmę, restaurację, etc.
Prowadzący na mojej uczelni powiedzieli, że dietetyka po TŻecie nie będzie...
Można też zrobić kurs HACCP i próbować w tym kierunku.
Pytania mnie nie przeszkadzają, nie ma problemu.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Następny temat

Chleb Adama

nutloveb