Od wielu lat borykam się z problemem dość mocno spadającego testosteronu. Obecnie postanowiłem w końcu coś z tym zrobić i zgłosiłem się do jednej ze znanych klinik w tej dziedzinie. Chciałem prosić ekspertów w temacie o zweryfikowanie podanej rozpiski w oparciu o ankietę i moje badania. Zadałem też poniżej kilka pytań, z których pomoc w odpowiedzi byłbym bardzo wdzięczny.
Ankieta:
1. WIEK: 34lata
2. WAGA: 82kg
3. WZROST: 177cm
4. WYMIARY:
-biceps: 39,8cm
-klatka: 108cm
-udo: 61cm
-talia (bęc pod pęmpkiem w najgrubszym miejscu): 92cm
5. STAŻ NA SIŁOWNI: długo ale hobbystycznie
6. DIETA:
-białko: 1,5g/kg mc
-węglowodany: około 4g/kg mc
-tłuszcz:do 1g/kg mc
7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: brak. 2 dni przed wykonaniem badań zaprzestałem stosowania dhea 25mg które brałem ponad rok.
8. TRENING: 3 dni w tygodniu siłowy + kardio
9. CEL CYKLU: nie dotyczy
10. OSTATNI CYKL I ODSTĘP CZASOWY OD JEGO ZAKOŃCZENIA: nie dotyczy
11. POZIOM BF%: około 12-15% tak wizualnie
12. TENDENCJA DO TYCIA/CHUDNIĘCIA (typ budowy): nie dotyczy
13. STAN ZDROWIA: ok
14. SKŁONNOŚĆ DO ŁYSIENIA LUB POROSTU OWŁOSIENIA: łysienie
15. PPM (podstawowa przemiana materii): nie dotyczy
16. WYNIKI SIŁOWE:
-klata: 145kg
-martwy ciąg: 220kg
-przysiad: 175kg
Rozpiska jaką otrzymałem:
1. Prolongatum 50mg co 3 dni
2. Ovitrelle 260IU razem z testem
3. Tadalafil 5mg codziennie rano, w dt ewentualnie 30 minut przed treningiem
4. Tamoxifen 20mg dziennie rano
Do tego suplementy standardowe, omega, kreatyna, wit d, cynk, magnez itd.
Mam zrobić także rezonans przysadki aby wykluczyć ewentualne nieprawidłowości po jej stronie oraz usg jamy brzusznej.
Kolejna wizyta z miesiąc, badania kontrolne wykonać po 3 tygodniach od rozpoczęcia kuracji.
Krótko o mnie:
pracuje przy komputerze od wielu lat, na co dzień odczuwam przewlekłe zmęczenie, przed zaczęciem przyjmowania dhea zdarzało mi się zaniemóc w trakcie seksu (dhea tutaj pomogło), mam mało energii, problemu ze wstaniem rano, niskie libido, sporadycznie braki porannego wzwodu, nerwowość z bezsilności.
Jeszcze kilka lat temu tego wszystkiego nie było, budziłem się na baczność pierwszy gong budzika. W prawje piersi mam małe gino od 12-13ego roku życia, lekarze najpierw doradzali aby nic z tym nie robić bo może przejdzie z czasem, a później mówili, że jedyna opcja to wejść pod nóż. Biopsja i usg nie wykazały zmian złośliwych więc tak już zostało ze mną do dzisiaj.
Pytania: (biorą się z chęci zaczerpnięcia drugiej opinii, od forumowych ekspertów bo wiadomo chodzi o zdrowie).
1. Co myślicie na temat tej rozpiski? Czy coś byście zmodyfikowali, a jeśli tak to dlaczego? Kolejna wizyta za miesiąc i lekarz wtedy będzie wprowadzał pewnie modyfikacje pod kątem badań które wyjdą oraz mojego samopoczucia.
2. Na wizycie nie było mowy o tadalafilu, a na otrzymanej rozpisce go dostałem w zaleceniach. Czy jest to w jakiś sposób uzasadnione w tym wypadku? Czy można to ominąć? Nie chciałbym brać tabletek które nic nie wniosą, a mogłyby zaszkodzić (wole dmuchać na zimne). Kwestia też, czy po ich długotrwałej suplementacji i późniejszym odstawieniu nie będzie problemów z osiąganiem erekcji bez nich?
3. Tamoxifen został przepisany w nadziei, że nie raczej nie wyeliminuje tylo letniego gino, ale ma szanse je zmniejszyć. Przepisany został na 3 msc w takim dawkowaniu. Myślicie że to się może udać czy jest to niepotrzebne obciążanie organizmu?
4. Co 3 dni, to znaczy biorę np. pon > czwartek > niedziela > środa itd. czy jakoś inaczej?
5. Znalazłem sporo informacji odnośnie skutków ubocznych oraz pozytywów ovitrele, ogólnie testosteronu TRT, ale nie znalazłem żadnych informacji odnośnie tego czy faktycznie pozytywy zdrowotne dobrze prowadzonego TRT w małych dawkach, przeważają nad negatywami. Co myślicie?
6. Iniekcja domięśniowa czy podskórna lepsza biorąc pod uwagę chęć utrzymania test między iniekcjami na podobnym poziomie?
Poniżej wyniki badań. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
PS. Prosiłbym o przeniesienie do działu DOPING. Niestety nie mogłem dodać tam nowego tematu samodzielnie gdyż wyrzucało błąd :(.

Zmieniony przez - ABSII w dniu 2025-01-24 10:17:17