Witam wszystkich sfdowiczów
Postanowiłem zrobić test z kilku powodów:
a.) głównie z nadzieją że pomożecie mi wyeliminować ewentualne błędy, tudzież podsunąć pomysły i sposoby udoskonalenia, treningu, suplementacji i odżywiania. Jeśli oczywiście ktoś będzie chciał to czytać i korygować, o co bardzo proszę
b.) w celu dokumentacji postępów, i późniejszej możliwości ich sprawdzenia, który gdyby nie test to zapewne poszły by w odstawki.
c.) no i większej motywacji (z motywacją to był żart, jej mi nie brakuje od przeszło 2 lat)
Najpierw krótko o sobie.
Przygodę, a właściwie walkę z tłuszczem rozpocząłem w listopadzie 2004 roku, nie mając bladego pojęcia o odżywianiu, treningu i suplementacji.
Dzięki pomocy speców z odżywiania, a głównie qazarowi (któremu ogromne dzięki) z którym ułożyliśmy moją pierwszą dietę, a mówiąc szczerze to on ułożył a nie ułożyliśmy, była nią CKD.
Pierwsze trzy miesiące to tak naprawdę było „zapoznanie się" z żelastwem i żarłem. Więc okres od listopada 2004 do lutego 2005 śmiało można nazwać przygodą) Dopiero od lutego 2005 zaczęła się prawdziwa walka, która była usnuta i zagmatwana niczym brazylijski serial, pełna sukcesów i porażek) Zaczęły się wakacje przypomniał się nałóg, alkohol, na szczęście nie z tak silnymi objawami jak w poprzednim roku. Ale jakoś przetrwałem i po przerwie znów powróciłem, około października.
Od tego momentu, zdarzały się jakieś krótkie przerwy i sporadycznie alkohol. Ale człowiek nie kaktus, pić czasem musi. Wtedy też na bardzo poważnie zająłem się metodyką treningu, i rozpocząłem za namową ellisa dietę zbilansowaną. Cały ten czas wchodziłem coraz głębiej w zagadnienia odżywiania i treningu.
Później zacząłem interesować się suplami, i co za tym idzie, stosować je. Zaczęło się od kreatyny, mono Vitalmaxa, doszła stała suplementacja omega-3 i okresowa witaminami i minerałami, olejem MCT. Międzyczasie przewinął się Cell Pump, ECA, i na stawy Glukozamina z MSM, i w zasadzie chyba to wszystko.
Z efektów jakie dotąd osiągnąłem jestem bardzo zadowolony, ale z obecnego wyglądu nie bardzo, czego skutkiem jest dalsza katorga i ten oto test.
Poniżej przedstawiam swoje wymiary przeszłe i teraźniejsze w formie tabelki.
SUPLEMENTY
1. Tussipect 12caps + StimulantX 5caps (3 dni po 1 stimulancie i 2 tussi i 2 dni po 1 stimulancie i 3 tussipecty) dla rozkręcenia się na początek.
2. Thermal Pro 60 caps (3 caps dziennie, do 1,2 i 4 posiłku)
3. Thyrotherm 112 caps (4 caps dziennie, do 1,2,3 i 4 posiłku)
4. Cell Pump 772g (85 porcji, 1 porcja przed druga po treningu, w nietreningowe nie biore)
5. L-Glutamine Extra Capsules Activity 121caps (zostało jeszcze z czasów gdy wygrałem ją w konkursie sklepu sfd) biorę gdy czuje ostre zmęczenie.
Poza tymi suplementami mam jeszcze w stałej suplementacji:
- Gold Omega-3 Olimpu codziennie 3 capsy (jak widać na zdjęciu trochę tego zakupiłem po pojedynku)
- Vita Min Plus Olimpu w treningowe 1 caps
- Chela-Mag B6 i zincas forte jako ZMA, biorę na noc, gdy jestem „nietegos".
- Wapń Oyster Shell Calcium Uniwersala, 3 capsy dziennie
- Potas, po imprezach jak coś wypije (teraz bardzo rzadko).
Odżywki jakie posiadam to:
- Elite Whey Protein, Dymatize
- Ultra Whey BX
- Prolongatum BX Wanilia i resztki czekolady
- Monster Massa BX czekolada (końcówka już)
- Carb Bx cytrynowe (nie używam w zasadzie nigdy, ale kupiłem już dawno i leży, czasem po treningu dam trochę, ale bardzo rzadko)
DIETA (10 przykazań, trochę zmodyfikowana przez qazara)
Kcal: 2200
Białko: 210g
Tłuszcz: w treningowe 95g / w nietreningowe 125g
Węglowodany: w treningowe 130g / w nietreningowe 50g
Białko dostarczam głównie z: mięs (od kurczaków przez cielaków do świniaków), ryb (panga biała, tilapia, morszczuk) jaja, ser twarogowy,
Tłuszcze z: tłustych mięs, ryb, jaj, oliwy z oliwek + codziennie gold omega-3 (3 capsy)
Węglowodany: tylko z warzyw i to co w produktach białkowych (jaja, ser)
+ przed treningiem owoce, sporadycznie gainer, carbo.
po treningu ryż, makaron, kasze, płatki owsiane sporadycznie gainer lub carbo
Przykład diety w dzień nie treningowy:
1. Jajecznica na maśle z warzywami
2. Schab wieprzowy (pieczeń własnej roboty) z warzywami
3. Panga z oliwą z oliwek i warzywami
4. Pierś kurczaka z oliwą z oliwek i warzywami
5. Udziec wołowy (również w formie pieczeni) i tradycyjnie warzywa
6. Ser twarogowy tłusty z szczypiorkiem i pomidorem
W dzień treningowy dieta w zasadzie podobna, z tą różnicą że
- posiłek przed treningiem zawiera mało tłuszczy i jest bez warzyw
- około 30 minut przed treningiem zjadam owoce i popijam porcje cell pumpa białkiem (tak by wyszło 30g ww i 15-20g białka)
- po treningu jakieś danie węglowodanowo-białkowe, lub w postaci odżywki, w proporcji (60g ww i 30g białka) najczęściej jest to jakiś makaron lub ryż z WPC.
- i następny posiłek białkowo tłuszczowy, również bez warzyw, za około godzinę do półtorej.
TRENING:
2 razy w tygodniu każda grupa mięśniowa
Powtórzenia (trochę takie niestandardowe):
1 tydzień 13 powtórzeń
2 tydzień 9 powtórzeń
3 tydzień 6 powtórzeń
Rozkład tygodniowy to:
1. Trening A
2. Trening B
3. Wolne
4. Trening A
5. Trening B
6. Wolne
7. Wolne
Przerwy między seriami około 60 sekund
TRENING A (klata, bary, tric)
1. Wyciskanie na skosie w górę 3s
2. Wyciskanie sztangi w wąskim uchwycie 3s
3. Wyciskanie sztangi zza głowy 3s
4. Unoszenie sztangi wzdłuż tułowia 2s
6. Szrugsy 2s
5. Wyciskanie Francuskie w siadzie 4s
TRENING B (plecy, nogi, bic)
1. Wiosłowanie sztangi w opadzie 3s
2. Martwy ciąg 3s
3. Przysiady ze sztangą na plecach 3s
4. Martwy ciąg na prostych nogach 3s
5. Uginanie ramion ze sztang 4s
+ po każdym treningu: łydki, brzuch, szyja, przedramiona (przedramiona zazwyczaj w treningu B odpuszczam)
Tym treningiem zrobiłem już 1 tydzień, a planuje pociągnąć +- 6 tygodni
Oprócz treningu siłowego wykonuje:
1. Aeroby
- zaraz po treningu 15-20minut
- a jak czas pozwoli i chęci to w nietreningowe od 40 do 60 minut, 2-3 godzin po posiłku, lub rano po porcji WPC
2. Tabata co 2 tygodnie
FOTKI
Kaszana, ale będzie lepiej
(fotki robione wczoraj i dziś nad ranem)
Więc zapraszam Was do zaglądania i pisania
Jak również uwag na temat suplementacji
Zmieniony przez - buby77 w dniu 2007-05-30 16:09:30
http://img511.imageshack.us/img511/8932/70235843sy8.jpg ja nosze dres...
ROCK'N'ROLL