Szacuny
0
Napisanych postów
12
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
771
Witam, od 3 lat biorę T3 (Euthyrox + Novo). Nie mam żadnej zdiagnozowanej choroby tarczycy.
Z początku wszystko było ok, waga spadła i się utrzymywała.
Ale od 6 miesięcy zauważyłam zmianę, tak jakby "nagle" rosła. Od stycznia zaczęłam tyć ok 1kg na miesiąc, dziś jest +6kg :(
Czy to może być od tego?
Jak teraz zatrzymać tycie???
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6302
Napisanych postów
77882
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766132
Brałeś się za leki i dopiero teraz zastanawiasz się nad konsekwencjami i ratowaniem zdrowia? Sugeruję myśleć jednak trochę wcześniej. W tej chwili pozostaje wykonanie badań. Najlepiej prywatnie od ręki.
12416
Napisanych postów
161816
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1239930
pozostaje udac sie do lekarza specjalisty i powiedziec co jest grane konieczne bedzie wykonanie badania TSH, t3 i t3 jak i zaplanowanie z lekarzem zejscie z leku i dalsza obserwacja i diagnostyka, czy tarczyca jeszcze zalapie na wlasna reke
Szacuny
6278
Napisanych postów
5210
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
115535
gratuluję.... niestety to są leki na tarczycę. Hormony tarczycy mają to do siebie, że trzeba je kontrolowac systematycznie i badać bo się lubią zmieniać i to dosyć szybko .... stąd często zmieniać trzeba leki i ich dawki. Mało odpowiedzialne posunięcie ale bywa... do endokrynologa nie musisz iść. Idź najpierw do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie na badania poziomu hormonów lub zrób prywatnie na własną rękę .... i z tymi wynikami z powrotem do lekarza i niech zobaczy czy jest konieczność wizyty u endokrynologa.
Szacuny
6278
Napisanych postów
5210
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
115535
Ja dostałam na wszystkie skierowanie, no ale może dlatego że jestem w grupie ryzyka także regularnie badania na hormony kompleksowo od lekarza pierwszego kontaktu dostaję.
9152
Napisanych postów
83433
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705420
Lekarz rodzinny może zlecić jedynie badanie TSH. Dalsza bezpłatna diagnostyka chorób tarczycy (oznaczenie wolnych hormonów Ft3, Ft4, wykonanie USG gruczołu tarczowego) jest możliwa jedynie w ramach leczenia specjalistycznego w poradni endokrynologicznej
Szacuny
106263
Napisanych postów
377992
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1710701
TSH i ft4 przepisywali jako badanie za free i tak trzeba dorobić ft3 aby mieć komplet .nie ma co panikować tylko na spokojnie z tego wybrnąć (jak się uda )
Szacuny
6278
Napisanych postów
5210
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
115535
FT4 i FT3 mam badane z krwi normalnie, nie wiem jak wygląda u mężczyzn, ale mi zlecają zawsze hormony kompleksowo prolaktynę, kortyzol, TSH itp. co do dopłacania za badania to faktycznie możliwe bo zawsze muszę dopłacić parę groszy, ale jest to w granicach ok. 25 zł.
Zmieniony przez - Lucyna86 w dniu 2018-08-29 16:02:11