Właściciele oraz moderatorzy SFD.pl są zdecydowanymi przeciwnikami stosowania dopingu farmakologicznego w sporcie.
Stosowanie dopingu jest nieuczciwym i niemoralnym zachowaniem. Doping jest sztucznym, nienaturalnym sposobem
podnoszenia wydolności organizmu. Stosowanie dopingu jest zawsze niebezpieczne oraz niesie ryzyko utraty zdrowia
a nawet życia. Czym bardziej amatorskie podejście do tego zagadnienia tym większe potencjalne ryzyko.
Absolutnie nigdy nie należy stosować jakichkolwiek farmaceutyków bez konsultacji z właściwym lekarzem prowadzącym.
Dział doping służy wyłącznie wymianie informacji, a informacje zawarte w nim nigdy nie mają charakteru
instruktażowego i absolutnie jako takie nie mogą być traktowane. Wypowiedzi moderatorów jak i innych użytkowników
działu nie są wytycznymi co do sposobów i metod stosowania farmaceutyków; chyba, że dana osoba jest znana jako
lekarz właściwej specjalizacji, a jej dane zostały przez nią uczciwie podane w profilu i zweryfikowane przez
właścicieli forum. Mimo to właściciele serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za ich doradztwo w tym zakresie (obecnie brak takich osób).
Nakłanianie do stosowania dopingu jest przestępstwem i jest postrzegane przez właścicieli portalu jako skrajnie naganne,
konsekwencją czego jest wykluczenie z grona użytkowników serwisu. Wszelkie ujawnione próby kupna lub sprzedaży
farmaceutyków za pośrednictwem forum będą z całkowitą konsekwencją eliminowane a osoby uczestniczące w procederze i
ich dane będą ujawnione organom ścigania. Uprzejmie prosimy o natychmiastowe reakcje i kontakt w przypadku napotkania na
naszym forum powyższych zjawisk i sytuacji. Pomoże nam to w zachowaniu bezpieczeństwa użytkowników oraz legalności funkcjonowania forum.
Szacuny
91
Napisanych postów
393
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
19055
Witam
Jestem w trzecim tygodniu brania T3 w dawce 50mcg/ed, chcę jeszcze tak pociągnąć około 5-6 tygodni aż do całkowitego wycięcia. Mój temat i wątpliwości pojawiły się przypadkiem, w jednym z tematów po podaniu przeze mnie wyników badań user kolo61spoko stwierdził, że mam pierwotną niedoczynność tarczycy. Myślałem, że mam wszystko ok, skoro wyniki Tsh, ft3 i ft4 są w połowach skali...
Przed wejściem na T3 badania wykonywałem dwukrotnie, na dwóch rodzajach diety, węglowodanowej zbilansowanej i tłuszczowej (CKD).
Oto wyniki
Wyniki na redukcji w ketozie (CKD)
Tsh 1.780 <0.27 - 4.20>
Ft3 2.89 <2.00 - 4.40>
Ft4 1.37 <0.93 - 1.71>
Według wspomnianego usera prawidłowy wynik TSH to 1.5-2.0 oraz 80-95% normy dla ft3 i ft4 czyli odpowiednio 3,50 - 4,20 dla ft3 i 1,37 - 1,62 dla ft4
Wchodziłem na T3 ze świadomością, że wszystko hula jak trzeba, a tutaj ktoś mówi mi że te wyniki świadczą, że tarczyca pracuje na 50% i świadczą o niedoczynności, proszę o potwierdzenie bądź zaprzeczenie, bo akurat z tarczycą i jej hormonami mam pierwszą styczność, zatem mam małe rozeznanie a nie chciałby, sobie jej rozj**ać i brać hormonów do końca życia.
Pytanie kolejne, z dawki 50-75mcg ed schodzimy z dnia na dzień, czy taperujemy w dół co kilka dni 50, 25, 12.5 bo tutaj sprzecznych opinii co niemiara.
1. WIEK: 29
2. WAGA: 93
3. WZROST: 188
4. WYMIARY:
-biceps: 43
-klatka:
-udo:
-talia: 82, biodra 86
5. STAŻ NA SIŁOWNI: 12 lat
6. DIETA: CKD
-białko:150-200g
-węglowodany: do 30g
-tłuszcz: 200-220g
7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: było trochę przez te 12 lat, prop, enan, cypio, meta, wino, masteron, tren, oxa i różne kombinacje
8. TRENING: 4 razy w tygodniu / ckd
9. CEL CYKLU: redukcja
10. OSTATNI CYKL I ODSTĘP CZASOWY OD JEGO ZAKOŃCZENIA: 10 tygodni tren + prop, później masteron + prop
11. POZIOM BF%: ok 15-18%
12. TENDENCJA DO TYCIA/CHUDNIĘCIA (typ budowy): tycia
13. STAN ZDROWIA: bdb
14. SKŁONNOŚĆ DO ŁYSIENIA LUB PO ROSTU OWŁOSIENIA: brak
15. PPM (podstawowa przemiana materii):
16. WYNIKI SIŁOWE:
-klata: 167.5
-martwy ciąg: nie robie max z powodu przewlekłej kontuzji lędźwiów
-przysiad: jw
Szacuny
22
Napisanych postów
412
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
23376
Facet albo masz problemy z czytaniem. Trzeba było wyguglowac co to pierwotna niedoczynność- przebiega bezobjawowo(najczesciej).
Chcesz możesz podkręcić tarczyce ale nie musisz skoro czujesz sie dobrze. Nie ma tu patologii.
Tutaj wszystkie wyniki które są w normie są dobre jak u lekarzy. Jeżeli nikt się nie wglebial to ch... dostaniesz a nie informacje.
Piona
I tak jak wyżej
Szacuny
91
Napisanych postów
393
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
19055
Czytałem sporo bo mnie zaskoczyłeś..... I wszystkie artykuły na necie + tematy na forach + porownywalem wyniki z innymi i wszystkie znaki na niebie wskazują ze wyniki są ok ale wolę zasięgnąć opinii kilku osób. Stąd temat. Według tego co piszesz moja żona i brat także maja niedoczynność bo wyniki podobne, ciekawe.
Z całym szacunkiem ale jeśli posiadasz wiedzę którą można się podzielić i ktorej nie maja nawet lekarze specjalisci to się nią podziel(lub podlinkuj jakis artykuł) dlaczego wyniki w połowie skali świadczą o niedoczynności, a zdrowy człowiek ma tsh w dolnych widelkach a ft3 i ft4 w górnej granicy normy.
Szacuny
22
Napisanych postów
412
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
23376
Polecam ,,rozszyfruj swoją krew "
Jest różnica między niedoczynnoscia, a niedoczynnoscia bezobkawowa. Ta pierwsza się leczy. W drugiej nie ma patologii ale tylko zaburzenie bezobkawowe wiec po co leczyć ? Oczywiście dla ciebie czy sportowców wynik w 90%normy ft3 i ft4 będzie miał duże znaczenie.
Nie chodzi o to ze masz niedoczynność tarczycy, ty jej tak naprawdę nie masz jeżeli nie występują u ciebie objawy.
Każde zaburzenie bezobjawowe nie jest stanem chorobowym