SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Szybki powrót do zdrowia po skręceniu stawu skokowego II stopnia

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2307

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 781
Witam.
W poniedziałek (5.06.2017) doznałem bardzo nieprzyjemnej kontuzji - skręcenie stawu skokowego. Udałem się do szpitala, zrobiono mi RTG i okazało się, że kości nie zostały uszkodzone. Pani doktor stwierdziła skręcenie stawu skokowego II stopnia, zaleciła zakup ortezy usztywniającej. Skontaktowałem się także ze znajomym rehabilitantem i zalecił, krioterapię od razu oraz pole magnetyczne 4 doby po wypadku. I tak od wtorku zacząłem chodzić w ortezie oraz na krioterapię i potocznie zwany magnetronik. Co jeszcze mogę zrobić, aby szybciej przywrócić staw skokowy do dawnej formy. Nie ukrywam, bardzo zależy mi na czasie, ponieważ mój zawód wymaga 100% sprawności fizycznej. Póki co, mam zwolnienie lekarskie 4 tygodnie a później mogę wziąć jeszcze miesiąc urlopu. Czy po dwóch miesiącach będę już stanie wkręcić się na maksymalne obroty?
Podobno przez 4 pierwsze tygodnie muszę maksymalnie oszczędzać tą kostkę. Wg lekarza, który przyjmował mnie na izbie przyjęć w dniu wypadku, po 4 tygodniach, po konsultacji z ortopedą będę mógł zacząć powoli i ostrożnie biegać w ortezie.
Czy miał ktoś podobną kontuzję i pochwali się ile trwał pełny powrót do zdrowia? Może ktoś coś jeszcze poradzi?
Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Szacuny 2111 Napisanych postów 49893 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 492546
Zdecydowanie wcześniej można Cie uruchamiać poprzez prawidłowo prowadzoną terapię , unieruchomienie stawu wcale nie jest dobre.Prawidłowo prowadzona terapia a leczenie i powrót do sprawności potrwa zdecydowanie krócej. Pogadaj ze swoim rehabilitantem.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nie gęste włosy.

WHEY premium