Składniki:
ok 100 g pierś indyka z obiadu( u mnie ze skórą)
2-3 kromki chleba pełnoziarnistego
garść świeżej rukoli
3 średniej wielkości grzyby(u mnie boczniaki)
odrobina startego sera sera (u mnie SZAFIR)
ćwiartka średniej marchewki
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka kropel octu jabłkowego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Boczniaki oraz marchewkę kroimy w paski, tymianek siekamy, na rozgrzaną patelnie wlewamy olej z pestek winogron. Przesmażamy warzywa na średnim ogniu,po 2 minutach dorzucamy posiekany tymianek. dodajemy kilka kropel octu jabłkowego. Wszystko przesmażamy góra 3-4 min aby marchewka była nadal chrupka w środku. Doprawiamy sola oraz świeżo mielonym pieprzem.
Chleb tost-ujemy w tosterze lub na oliwie na patelni. Mięso kroimy w plastry ok 0,5 cm możemy je delikatnie podsmażyć na patelni lub kroić na zimno. Składamy kanapki, na wierzch układamy dużo świeżej rukoli, plastry indyka, na wierzch układamy podsmażone warzywa i posypujemy odrobiną startego sera.
Smacznego :)!!
Wartości odżywcze całej porcji:
Białko: 37 g
Węglowodany: 39 g
Tłuszcze: 36 g
Kcal: 630
Szybki, pyszny i odżywczy posiłek. Nie mamy pomysłu i czasu na gotowanie bo byliśmy cały dzień w pracy, bierzemy mięso z obiadu mamusi :D i łączymy je w kanapkę z ulubionymi składnikami. Ta wersja kanapek jest oczywiście przykładowa :). Proponuje pokombinować z własnymi składnikami.
Wartości odżywczy dotyczą porcji ze wszystkich zużytych składników, jedna kromka będzie miała ok 200 kcal.