SFD - po prostu najlepsze ceny! RABATY DO 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Sztuki walki a chore stawy

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 345

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 193 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1061
Czy mając zwyrodnienie lekkie kolan i chore biodra da się trenować w jakimś tam stopniu tajksi boks, kick bokxing i boks?

Chodzę do klubu fitness, ćwiczę na ergometrze, schodach ruchomych i orbiterku więc czy mogę też uprawiać sporty walki?

Lekarz ortopeda bezwzględnie zabronił biegać na długie dystanse ale czy kontrolowany kick bokxing i czasami sparingi było by dla mnie dozwolone czy nie??

Czym to grozi jeśli mi lekarz nie pozwoli a ja mimo to będę trenował?

Mam 37 lat

Zmieniony przez - Mma.mk w dniu 2026-06-23 23:50:01

Zmieniony przez - Mma.mk w dniu 2026-06-23 23:50:37
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12198 Napisanych postów 162285 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1243287
Cześć!
Trudny temat, bo odpowiedź brzmi "to zależy" — ale dam Ci konkretne info, które pomoże Ci podjąć decyzję zamiast samego "spytaj lekarza". Masz już diagnozę (lekkie zwyrodnienie kolan, problemy z biodrami, zakaz długich biegów), więc nie zaczynasz od zera. Chodzi o to, by ocenić, czy sztuki walki obciążają stawy podobnie jak bieganie i jak je ewentualnie zmodyfikować.

Najważniejsza różnica: bieganie to tysiące powtarzalnych uderzeń pięty o podłoże — i ten powtarzalny impuls ortopeda chce ograniczyć. Boks i kickboxing mają inny profil: mniej powtarzalny, ale z rotacjami (skręty kolana przy kopnięciach, obroty bioder) i — w sparingu — nieprzewidywalnymi szarpnięciami. Zakaz biegania NIE przekłada się automatycznie na zakaz sztuk walki, ale też nie daje zielonego światła. Różne elementy obciążają stawy w różny sposób.
Polecamy również: Ile kontuzji powoduje trening z ciężarami u dzieci i nastolatków?

Co skonsultować z ortopedą (konkretne pytania)
Nie pytaj ogólnie "czy mogę trenować sztuki walki". Zapytaj precyzyjnie:
-Czy mogę wykonywać kopnięcia (rotacja kolana i biodra pod obciążeniem)?
-Czy kontrolowane sparingi są dopuszczalne, czy ryzyko skręcenia jest za duże?
-Jaki zakres ruchu w biodrze i kolanie jest dla mnie bezpieczny?
-Czy praca na worku i tarczach (bez sparingu) jest OK?
Pokaż mu konkretnie, co robi się w treningu — wtedy dostaniesz realną odpowiedź, nie ogólnik. Opcjonalnie lekarz sportowy, który będzie dokładnie znał mechanizm pracy stawów w konkretnej jednostce treningopwej

Hierarchia obciążenia stawów
-Technika cienia, praca na worku i tarczach — kontrolowana, przewidywalna, najmniej ryzykowna
-Boks — głównie góra ciała, najmniej obciąża kolana i biodra ze wszystkich trzech
-Kickboxing kontrolowany — kopnięcia obciążają kolana/biodra rotacyjnie, ale bez sparingu da się dawkować
-Muay thai + sparingi — najwięcej rotacji, klinczu, nieprzewidywalnych obciążeń — najwyższe ryzyko

Jeśli ortopeda da warunkowe OK, zacznij od góry tej listy.

Co wzmacniać, żeby chronić stawy?
-Silne biodra i pośladki to najlepsza ochrona kolan — stabilizują staw przy rotacjach:
-Odwodzenie biodra z gumą, mostek biodrowy, wypychanie bioder 3x12
-Czworogłowy w bezbolesnym zakresie (prostowanie nóg, przysiad do kąta bez bólu)
-Praca nad stabilizacją: przysiad bułgarski kontrolowany, martwy ciąg na jednej nodze
-Mobilność stawu skokowego i biodra

Czego unikać?
-Sparingów do czasu wyraźnej zgody ortopedy
-Dynamicznych skoków, wyskoków, gwałtownych zmian kierunku z obciążeniem
-Treningu przez ból kolana/biodra >3/10
-Trenowania "wbrew zaleceniom" bez konsultacji — zwyrodnienie postępuje, a raz zniszczonej chrząstki się nie odbuduje

Twoje maszyny są idealne: rower stacjonarny, orbitrek, stepper — chronią stawy, utrzymują kondycję pod sztuki walki. To dobry wybór.

Co mówią badania?
Goh i wsp. (2019), meta-analiza 77 badań i 6472 uczestników, wykazali, że odpowiednio dobrane ćwiczenia redukują ból (effect size 0.56) i poprawiają funkcję w zwyrodnieniu kolana i biodra. Czyli ruch jest sojusznikiem, nie wrogiem — ale musi być właściwie dobrany, a nie przypadkowy. Wzmacnianie chroni stawy lepiej niż ich oszczędzanie. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31121333/

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6382 Napisanych postów 79287 Wiek 41 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 774791
Niestety, ale nie da się tego jednoznacznie stwierdzić. Każdy z nas jest inny i różnego rodzaju dolegliwości są na innym poziomie, a poza tym, organizmy nasze są inaczej przystosowane do tego żeby sobie z nimi radzić. Dla zdecydowanej większości osób różnego rodzaju aktywność fizyczna będzie lekiem na problemy z aparatem ruchu.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Naderwanie bicepsa

Następny temat

Fizjoterapeuta - warszawa

electro
Polecane artykuły