ŻYWIENIE I SUPLEMENTACJA W SPORCIE
Szkolenie odbędzie się 10.07.2010 (Sobota) w godz. 12.00 - 19.00 w FK Aplauz
ul. Radiowa 1a w Warszawie.
Uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia szkolenia
Prowadzący - Dr Dariusz Szukała - absolwent Wydziału Technologii Żywności (kierunek: Żywienie Człowieka) Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Wydziału Nauk o Zdrowiu (kierunek: Promocja Zdrowia) poznańskiej Akademii Medycznej oraz studiów doktoranckich Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Od kilkunastu lat zajmuje się zagadnieniami żywienia w sporcie wyczynowym i rekreacyjnym, żywieniowym leczeniem chorób metabolicznych oraz problematyką otyłości i nadwagi. Jest autorem kilkuset publikacji w ogólnopolskich pismach medycznych i sportowych, a także wielu prac poglądowych w specjalistycznych pismach poświęconych medycynie sportowej. Jest organizatorem wielu ogólnopolskich konferencji poświęconych dziedzinie żywienia i wspomagania w sporcie, aktywnie uczestniczy w wielu sympozjach naukowo-szkoleniowych oraz programach telewizji ogólnopolskiej. Jednocześnie współpracuje z wieloma klubami i ośrodkami sportowymi w całym kraju. Przekazał ogromną ilość wiedzy trenerom, sportowcom, pracownikom kadr medycznych. Obecnie założyciel i koordynator Centrum Edukacji i Żywienia Sportowego Profi MedSport oraz Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia - „Dobry Dietetyk" - największej w Polsce sieci placówek poradnictwa dietetycznego.
PROGRAM SZKOLENIA
Potrzeby energetyczno-odżywcze w sporcie
Główne zagadnienia tematyczne:
1. Główne założenia diety sportowej
2. Potrzeby energetyczne w treningu sportowym
3. Metodyka ustalania zapotrzebowania energetycznego
4. Rola i zastosowanie suplementów energetycznych
5. Ładowanie węglowodanami.
Uzupełnianie płynów w sporcie
Główne zagadnienia tematyczne:
1. Gospodarka wodna organizmu
2. Zasady stosowania płynów w okresie przed, w trakcie i po wysiłkowym
3. Rodzaje napojów i ich praktyczne zastosowanie w kontekście planowanego wysiłku
Rola białka w żywieniu sportowym
Główne zagadnienia tematyczne:
1. Metabolizm białek
2. Zapotrzebowanie na białko w treningu sportowym
3. Zasady obliczania zapotrzebowania na białko
4. Zastosowanie preparatów białkowych
Zasady doboru suplementów w kontekście kształtowania różnych cech sprawności sportowej
Główne zagadnienia tematyczne:
1. Wspomaganie diety w treningu siły
2. Wspomaganie diety w treningu szybkości
3. Wspomaganie diety w treningu wytrzymałości siłowej
4. Wspomaganie diety w treningu mocy i wytrzymałości tlenowej
5. Wspomaganie pobudzające i odprężające
6. Wspomaganie diety w kontekście regulacji masy ciała
Profilaktyka i terapia nadwagi
Główne zagadnienia tematyczne:
1. Ocena masy i składu ciała
2. Budowa i rozwój tkanki tłuszczowej
3. Zasady diety w terapii nadwagi
4. Zalety i wady najpopularniejszych diet odchudzających
5. Rola i znaczenie suplementów wspomagających odchudzanie
6. Zasady prawidłowego doboru suplementów w kontekście różnych problemów terapeutycznych oraz etapów prowadzonej terapii
Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany terminu szkolenia.
Wszelkie informacje pod numerem telefonu: - 505 07 07 07
KOSZT SZKOLENIA 200 zł przy wpłacie do 01.07.10 / 220zł po 01.07.10.
BPH SA 42 1060 0076 0000 4042 8005 2292.
Zgłoszenia imienne wraz z kopią potwierdzenia przelewu prosimy przesyłać na adres: [email protected]
(autor treści w/w: Mawashi)
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-05-25 16:03:10