SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Szejki "jajowe" czy mogą zaszkodzić?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 410

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 459
Witam!

Nie lubię białka serwatkowego... Zawsze mam po nim wzdęcia i czuję chemiczny posmak w buzi. Nieważne czy z mlekiem, czy z wodą, czy z innymi dodatkami, zawsze tak mam.

Od jakiegoś czasu natomiast robię sobie szejki z jajkami.

Żeby mieć pożywne śniadanie i nie opuszczać domu bez "zjedzenia" pełnowartościowego śniadania, rozbijam 2-3 surowe jaja do blendera. Następnie zalewam wszystko +/- 200ml wrzątku i później dodaję w zależności co akurat mam: banany, orzechy, awokado, musli pełnożiarniste itp.

Czasem po treningu wersja bardziej łagodna to jest np. 2-3 jajka zalane +/- 200ml wrzątku + masło orzechowe.

Wierzcie mi lub nie, ale to mi po prostu smakuje, ale rodzą się u mnie dwa pytania.

1.Czy codzienne jedzenie jaj w ilośći 3-6 może mi zaszkodzić?

2.Czy jedzenie jaj w ten sposób, zalewając tylko wrzątkiem (nie wiem czy jest to wystarczająca obróbka termiczna) może mi zaszkodzić?

Pozdrawiam i miłego wieczoru!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11258 Napisanych postów 119436 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1393061
1 nie
2 kolega forumowy też tak robił i nic mu nie jest.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7672 Napisanych postów 8757 Wiek 39 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 234394
Możesz jeśc takie ilości jaj ( po obróbce) , jedzenie surowych jaj w takich ilościach to już proszenie się o problemy a dodatkowo surowe maja gorsza przyswajalność .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 459
Stąd moje zmartwienie... Czy obróbka o której napisałem jest wystarczająca?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3865 Napisanych postów 63528 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 681431
Tutaj możesz poczytać trochę więcej na ten temat: https://potreningu.pl/articles/16/picie-surowych-jaj-nie-wzmocni-twoich-miesni 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 459
Domer, dziękuję bardzo. Za wczasu już przeczytałem ten arytuł i stąd pojawiło się moje pytanie.

Martwią mnie dwa punkty:

"Po wykonaniu wszystkich pomiarów okazało się, że o ile strawność jaj poddanych obróbce termicznej wynosi 91%, o tyle jaj surowych tylko 51%, jest więc niemal dwukrotnie mniejsza."

oraz z innego postu:

"Awidyna to rodzaj białka zawartego w białku jaj, który wykazuje zdolność wiązania biotyny (witaminy H). Po obróbce termicznej jajka awidyna traci te właściwości."

I teraz nie wiem, czy zalanie wrzątkiem zwiększa wystarczająco strwaność oraz czy Awidyna traci swoje właściwości czy nie...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3865 Napisanych postów 63528 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 681431
Zalanie wrzątkiem jajka spowoduje ścięcie się białka, czyli jajka w koszulkach.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

nvbcvxvdzcsdasdadsa

Fruzelina