SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Suchy omlet owsiany - co zrobić?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2491

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 674 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6556
siema, czy macie jakis patent zeby omlet owsiany nie byl az taki suchy?? nie chodzi mi np o owoce czy syropy tylko konkretnie o jakis skladnik ktory sprawi ze bedzie miekki i troche mokry. omleta robie z 60g platkow owsianych, 1 zoltko 3 bialka i 30g odzywki bialkowej
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 418 Napisanych postów 461 Wiek 1 rok Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 4565
Dodaj jeszcze 2 łyżki mleka.By omlet był wilgotny- przykryj patelnię pokrywką i smaż go na bardzo małym ogniu. :)

"Co za ponury absurd… Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?". XD
Boże, spraw, żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce...:D
Quod me nutrit me destruit ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 272 Napisanych postów 1128 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 29895
Daj kefir lub maślankę. Ja daję 30-50 ml na 150 gr płatków owsianych + 2 jaja.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 418 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10551
Ja dodaje starte na tarce średnie jabłko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 674 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6556
A mozecie podac swoje proporcje na omleta?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 2402 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 17290
Cześć. Ja przykładowo robię takiego: 50 g owsianych, 3 jajka, 25 g rodzynek. Czasami smaruję kremem orzechowym.

"Everyone has a plan until they get punched in the face."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 674 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6556
No to praktycznie te same proporcje co ja. Smaze na wolnym ogniu i wychodzi strasznie suchy az ciezko go przelknac
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 29716 Napisanych postów 27113 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 384011
a zalewasz wodą przed smażeniem? warto namoczyć płatki albo ich część np. połowę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 31568 Napisanych postów 21982 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 275127
Ja ten problem rozwiazałem na dwa sposoby i jest super :)
Do całej masy omleta dodaje cale jabłko ( blenduje wszystko a ze jabłko ma sporo soku to już dużo pomaga )
Kolejno teraz gdzie dośc długo był sezon na wiele owoców sezonowych to dodawałem owoce w całości do masy ( truskawki , śliwki pokrojone na kawałki , brzoswkwinie ) i pu upieczeniu na patelni pod przykryciem owoce lekko puszczały soki a omlet wychodził coś na wzór ciasta drożdżowego z owocami ( jak dawniej babcie robiły ) lub zamiast do środka to zwyczajnie kroiłem owoce na plastry i jak już omlet był gotowy to składałem go na połowe ( księżyc ) i w środek dodawalem świeże owoce
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 674 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6556
no wlasnie ja mojego omleta w polksiezyc nawet bym nie mogl zlozyc bo sie lamie odrazu z tego ze jest suchy. sprobuje z namoczonymi platkami bo zawsze daje surowe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5975 Napisanych postów 74468 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 745338
A jakim celu potrzebujesz proporcji składników do omleta, które ktoś używa? To niewiele Tobie pomoże w sytuacji, gdy każdy z nas ma inne ilości kalorii, czy składników odżywczych w diecie, a poza tym, inny gust smakowy.

Jeżeli chcesz żeby omlet był Bardziej miękki masz trzy rozwiązania:

1. Dawaj całe jajka a nie białka. Jaki jest tego cel? Im więcej jajek, tym bardziej miękka struktura.
2. Dodaj troszkę proszku do pieczenia. Będzie bardziej puszysty i miękki.
3. Dodaj jakieś owoce. Fajnie sprawdza się np. banan.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak stosować kreatynę?

nutloveb