...
Napisał(a)
Czy smażenie na 2-3 łyżkach oleju np. cebulki w celu podduszenia czy "warzyw na patelnie" lub zwykłego mięska do sosu jest bardzo szkodliwe?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Zależy na jakim oleju
Rośnie klata, rosną bary - nie poznaje mnie już stary.
Zamiast narzekać zrób coś i zacznij świat swój zmieniać.
...
Napisał(a)
Zaciekawił mnie temat i chciałbym dołączyć się do pytania.
np. na Oliwierze lub oliwie extra vergine :D
np. na Oliwierze lub oliwie extra vergine :D
...
Napisał(a)
Do smażenia najlepszy jest chyba olej rzepakowy, ponieważ jest odporny na wysokie temperatury oraz posiada dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Ale musi to być rafinowana wersja, ponieważ tłoczony na zimno posiada małą odporność na temperaturę. Ogólnie najzdrowsze są chyba te tłoczone na zimno, ale one nie nadają się do smażenia ze względu niski punkt dymienia .
A co to jest punkt dymienia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dymienia
Więc nawet jak kupisz super mega zdrowy tłuszcz, który punkt dymienia ma w 120 stopniach np. i w nim usmażysz to tak jak byś usmażył w najgorszym możliwym tłuszczu.
A co to jest punkt dymienia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dymienia
Więc nawet jak kupisz super mega zdrowy tłuszcz, który punkt dymienia ma w 120 stopniach np. i w nim usmażysz to tak jak byś usmażył w najgorszym możliwym tłuszczu.
Rośnie klata, rosną bary - nie poznaje mnie już stary.
Zamiast narzekać zrób coś i zacznij świat swój zmieniać.
...
Napisał(a)
Rafinacja to proces oczyszczania,tak więc nie ma nic wspólnego z granicą dymienia.Olej rzepakowy poddany rafinacji,czy nie nadaje się do smażenia,ponieważ ten rafinowany przeważnie też jest tłoczony na zimno.Pozdrawiam.
rower1
...
Napisał(a)
Nie będę się kłócić do do wpływu rafinowania na temp dymienia, bo badań naukowych nie mam. Ale takie informacje znalazłem na kilkunastu stronach internetowych, które zazwyczaj podają prawdziwe informacje.
Rośnie klata, rosną bary - nie poznaje mnie już stary.
Zamiast narzekać zrób coś i zacznij świat swój zmieniać.
...
Napisał(a)
Ja bym polecił smalec
https://www.sfd.pl/smażenie_na_smalcu/oliwie-t523010.html
Zmieniony przez - Wesoł w dniu 2014-06-07 14:56:59
https://www.sfd.pl/smażenie_na_smalcu/oliwie-t523010.html
Zmieniony przez - Wesoł w dniu 2014-06-07 14:56:59
Polecane artykuły