...
Napisał(a)
Czy skyry, puddingi, jogurty proteinowe mogą powodować wzdęcia? Odstający brzuch u dołu?
...
Napisał(a)
Tak, skyry, puddingi czy jogurty proteinowe mogą powodować wzdęcia, zwłaszcza jeśli zawierają laktozę, sztuczne słodziki lub dodatki takie jak inulina. Oto kilka wskazówek, jak wybrać lepsze produkty i unikać problemów:
Wersje bez laktozy– produkty bez laktozy, jak proteinowe skyry dostępne w Lidlu, są łagodniejsze dla układu trawiennego.
Krótki skład – wybieraj jogurty czy puddingi o prostym składzie, bez zbędnych dodatków (np. cukru, zagęstników).
Mniejsze porcje – jeśli masz problem z wzdęciami, spróbuj zmniejszyć ilość spożywanego produktu i obserwuj reakcję.
Unikaj sztucznych dodatków i przesadnie dużej ilości – sprawdzaj skład i wybieraj produkty bez całej litanii "E-XXX"
Produkty proteinowe w Lidlu, np. skyr czy jogurty naturalne o niskiej zawartości cukru i prostym składzie, są często lepszym wyborem dla osób z wrażliwym układem trawiennym. Jeśli wzdęcia utrzymują się, warto dodać probiotyki lub skonsultować się z dietetykiem.
Wersje bez laktozy– produkty bez laktozy, jak proteinowe skyry dostępne w Lidlu, są łagodniejsze dla układu trawiennego.
Krótki skład – wybieraj jogurty czy puddingi o prostym składzie, bez zbędnych dodatków (np. cukru, zagęstników).
Mniejsze porcje – jeśli masz problem z wzdęciami, spróbuj zmniejszyć ilość spożywanego produktu i obserwuj reakcję.
Unikaj sztucznych dodatków i przesadnie dużej ilości – sprawdzaj skład i wybieraj produkty bez całej litanii "E-XXX"
Produkty proteinowe w Lidlu, np. skyr czy jogurty naturalne o niskiej zawartości cukru i prostym składzie, są często lepszym wyborem dla osób z wrażliwym układem trawiennym. Jeśli wzdęcia utrzymują się, warto dodać probiotyki lub skonsultować się z dietetykiem.
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Wszystkie produkty bazujące na mleku mogą powodować takie niedogodności, szczególnie jedzone w większych ilościach. Powodem jest najczęściej lakoza, dlatego najlepiej wybierać produkty bez laktozy - tak oznaczone. W nielicznych przypadkach problemem mogą być same białka mleka.
Poczyta: https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Dlaczego_nasze_jelita_nie_lubią_laktozy_–_wpływ_laktozy_na_jelita-a10769.html
Poczyta: https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Dlaczego_nasze_jelita_nie_lubią_laktozy_–_wpływ_laktozy_na_jelita-a10769.html
...
Napisał(a)
Niestety, ale nabiał może powodować problemy trawienne (wzdęcia, gazy, biegunki, czy też bolesności). Ma to miejsce u osób z nietolerancją laktozy. Warto jednak pamiętać, że nie każdy rodzaj nabiału zawiera laktozę. Np. ser żółty, czy jogurty naturalne nie będą jej miały, lub też w bardzo śladowej ilości. Wynika to z tego, że zaszła w nich fermentacja mlekowa. Sugeruję w takiej sytuacji kupować nabiał bez laktozy.
https://www.sfd.pl/art/Suplementy/Nietolerancja_laktozy__jakie_białko_wybrać_-a615.html
https://www.sfd.pl/art/Suplementy/Nietolerancja_laktozy__jakie_białko_wybrać_-a615.html
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły