SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Skórka jabłka zawiera składnik wzmacniający mięśnie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 1319

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 52 Napisanych postów 5239 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 75867
Skórka od jabłka zawiera kwas ursolowy mający właściwość pompowania mięśni. Doświadczenia na myszach wykazały, że kwas hamuje ich wiotczenie - donosi Press Association, cytując publikację "Cell Metabolism".

Wiotczenie mięśni często towarzyszy różnym chorobom i jest elementem starzenia się. Jest to przypadłość dobrze rozpoznana, na którą nie ma lekarstwa.
Inną właściwością kwasu jest zmniejszenie poziomu tłuszczu, cukru i cholesterolu we krwi. Wykazały to badania na zwierzętach. Naukowcy sądzą, że związek może być wykorzystany jako środek przeciwdziałający zanikowi mięśni, a być może również zaburzeń metabolizmu takich, jak cukrzyca.
Jak dotąd nie wiadomo, czy kwas konsumowany w ramach normalnego, zrównoważonego odżywiania jest korzystny dla zdrowia, czy nie.
"Wyniszczenie mięśni przedłuża pobyt chorego w szpitalu, opóźnia wyzdrowienie i w niektórych przypadkach powoduje, że pacjenta po hospitalizacji nie można zwolnić do domu" - cytuje PA dra Christophera Adamsa z amerykańskiego uniwersytetu stanowego Iowa.
Dr Adams nie wyklucza, iż kwas ursolowy stanie się podstawowym elementem terapii dla ludzi troszczących się o swą sylwetkę.
Na odkrycie zależności między kwasem, a atrofią mięśni naukowcy natrafili, badając działania genów w osłabionych mięśniach. Wykryli, iż 62 geny u ludzi i myszy zmieniały działania w reakcji na ograniczenie pożywienia. Dalsze 29 ludzkich genów reagowało zarówno na post jak i na obrażenia rdzenia kręgowego.
Dane z badań genetycznych wykorzystano do badań przesiewowych obejmujących ponad 1 tys. cząsteczek mających na celu zidentyfikowanie tych, które mogłyby przeciwdziałać atrofii mięśni. Naprowadziło to ich na kwas ursolowy występujący w wielu roślinach, ale skoncentrowany zwłaszcza w skórce od jabłka.
"Testy wykazały, iż kwas wywoływał przeciwstawną aktywność genetyczną niż ta, która występowała przy wiotczeniu mięśni. Sugeruje to, że może być wykorzystany dla odwrócenia tego procesu" - zauważa agencja PA.
Dalsze eksperymenty potwierdziły, że myszy karmione kwasem ursolowym były chronione przed atrofią mięśni wywołaną zarówno postem jak i uszkodzeniem nerwów.
Zdrowe myszy, którym zaaplikowano związek rozwinęły większe i silniejsze mięśnie w porównaniu z tymi, które karmiono inaczej. Były też smuklejsze i we krwi miały niższy poziom glukozy, cholesterolu i szkodliwych tłuszczów zwanych trójglicerydami.

Źródło:
www.medonet.pl
www.ygoy.com

Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2011-06-11 13:53:00

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 16634 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 66505
to dobrze bo lubię jabłka i jem sporo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1767 Wiek 25 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 19563
No i bardzo dobrze, także lubię jabłka i zajadam je codziennie ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 425 Napisanych postów 56364 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 184874
spoks już ktoś wrzucił też w badaniach naukowych

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Następny temat

Lekka redukcja - zapotrzebowanie kaloryczne.

Shaker