Nie rozumiem dlaczego akurat IDF jeżeli nie jesteś Żydem.
Według mnie jest to armia jak każda inna (oczywiście wyróżnia się na tle lokalnych sąsiadów)
Dla mnie służba wojskowa łączy się przede wszystkim z patriotyzmem i chęcią służenia Ojczyźnie (ale to tylko moje subiektywne zdanie)
Legia natomiast nie zmieniła się na gorsze. Po prostu świat poszedł do przodu.
W zeszłym roku miałem okazję gościć w siedzibie I regimentu w Aubagne na święcie Legii zorganizowanym w rocznicę bitwy pod Camerone i poobserwować troszkę.
Kiedyś szło się tam dla pieniędzy i przeżycia prawdziwej męskiej przygody.
Teraz tysiąc euro zarobisz w byle pracy w każdym kraju na zachodzie, natomiast wyjechać na misję możesz spokojnie służąc w Polsce.
A tak nawiasem mówiąc to uważam, że w naszym wojsku wcale nie jest tak źle jak się powszechnie mówi. Co do sprzętu to rzeczywiście ustępujemy zachodnim sojusznikom ale już jeśli chodzi o poziom wyszkolenia i zaangażowania naszych jednostek zawodowych i specjalnych to wiem, że nie mamy się czego wstydzić.
Tak więc na Twoim miejscu poważnie bym się zastanowił. Tym bardziej, że mając 17 lat decyzja na pewno nie jest jeszcze w pełni dojrzała.
Ps.
Ludzie z którymi pracowałem byli mniej więcej w moim wieku to jest 29-30 lat.
Do "służb" biorą najczęsciej dopiero w wieku 26-
28 lat po odbębnieniu standardowego wojska (uważa się, że w takim wieku człowiek osiąga pełną dojrzałość emocjonalną) a czas trwania służby w takich formacjach nie przekracza z reguły 5 lat.
Pozdrawiam i życzę powodzenia