RABATY DO 90% I GRATISY W KOSZYKU! NIE CZEKAJ, PROMO TRWA DO WYCZERPANIA ZAPASÓW!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Siłownia, czy bieganie - co wybrać?

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 125

Formularz - Proszę o pomoc

Mężczyzna

27

Waga

86.5

Wzrost

175

Cel treningowy

Ogólnie to bardzo dużo by pisać myślę że dużo jest napisane w temacie

Staż treningowy na siłowni

8-15 lat ale nie zbyt systematycznie

Uprawiane inne sporty

Sporty wali, sporty siłowe, sporty wytrzymałościowe

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki)

Domowa siłowania, sztangi, hantle drążki do dipów, drążki do podciągania, itd

Dieta

Aktualnie na masę +150-200 kcal

Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje)

Brak

Zażywane suplementy

Kreatyna + D3 + omega

Ostatnio przerabiany plan

-

Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc)

Przysiad 70x5, Martwy 50x8, Ławka 65x5, Ławka skos 57.5x8, Podciąganie +12.5kg
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 11196 Napisanych postów 52053 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Cześć! Ostatnimi czasy dość mocno się zastanawiam nad aktualnymi "rzeczami" treningowym które robię, mianowicie wcześniej raczej trening traktowałem po prostu 4fun i jako narzędzie żeby schudnąć miałem krótki epizod z siłownia (Sterting Strenght) + redukcja i zbudowałem całkiem sporo siły ale nie za wiele mięśni więc to porzuciłem i trenowałem znowu kalistenika z podobnym skutkiem i potem to porzuciłem. Aktualnie od 1.5 roku biegam + 2 miesiąc zacząłem dosyć wolna masę (+150-200 kcal) bo postanowiłem że w końcu chce przestać być "mały" a z racji że zawsze słyszałem że jestem szczupły mam tego dość i tu w sumie pojawia się pewien problem dlatego że w bieganiu idzie/szło mi dosyć dobrze ale nie jestem w stanie robić obu rzeczy na raz i jescze być mniej lub bardziej konkurencyjny szczególnie teraz kiedy przytyłem już około 3-4 kg czuję że kiedy biegam jestem jak kloc i ogólnie źle mi się biega, dlatego przychodzę o pomoc do Was żebyście pomogli mi jakoś tak wybrać albo doradzić jak to ugryźć. Niestety mój zawód (kierowca zawodowy) jest dość ciężki w planowaniu bo o ile jeżeli jadę w trasę jestem e stanie zrobić trening biegowy + trening siłowy w kabinie pod bieganie o tyle już trening siłowy który pomoże budowaniu masy mięśniowej nie za bardzo bo nie zawsze mam taką możliwość żeby stanąć gdzieś gdzie jest blisko siłownia. Sprzęt w kabinie jakiś tam mam tzn. koła gimnastyczne i gumy ale to też nie jest tak że jestem cały czas poza domem bo akurat czasami jest tak że cały tydzień wracam a czasem nie ma mnie 3/4 dni i tu jest już problem bo bodźca do budowy masy mięśniowej nie ma a tylko mnie uleje. Ogólnie nie zamierzam wozić ciężarów ze sobą oprócz tego co mam ponieważ jak wyżej pisałem czasami wracam czasami nie a tachać to wszystko to w sumie trochę bez sensu.

Jeżeli chodzi o bieganie to systematycznie biegam gdzie od 1.5 roku i kilka zawodów mam za sobą i przy wadze 76-78 czuję się bardzo dobrze i mogę konkurować w środku stawki ale wiem że jeżeli się przyłoże tzn. 4 treningi biegowe to może być jescze lepiej

Co do siłowni i ogólnie treningu to myślę że trenuje gdzieś od 12-15 roku życia ogólnie, treningiem siłowym 'interesuje się" od 8-10 lat ale systematycznie to robiłem to kilka razy ponieważ raz był ten epizod z kalistenika z około roku, wcześniej siłownia + redukcja około. 6-8 miesięcy i w tym miałem dosyć dobre wyniki jak na mnie (martwy 180 x 5, przysiad 120x5, ławka 80-100 kgx3-5, ohp 60x5) potem przerwa i teraz byłem na redukcji i drugi miesiąc jestem na masie i ćwiczę i odbudowuje siłę (ławka 65x5, przysiad 70x5, martwy 50x8, wiosłowanie 45x8, podciąganie 12.5kgx5).

I teraz do sedna. Pracuje dosyć sporo, dzidziuś za niedługo będzie że mną plus wiadomo jak każdy mam jescze jakieś życie poza tym wszystkim i chciałabym się skupić tylko na jednym żeby robić to dobrze, moc np. startować w zawodach i być w miarę konkurencyjnym a nie zamykać stawkę (tak zawody dają mi sporą motywację do tego żeby ćwiczyć - poczucie celu że robię cos po coś)

Aktualnie mam do wyboru siłownie albo bieganie - o siłowni myślałem żeby w przyszłym roku przygotować się amatorsko i spróbować wystartować w trójboju raw
W bieganiu mam za sobą parę biegów militarnych ocr w których jak skupie się konkretnie na bieganiu jestem w stanie być gdzieś w top10-15. Więc jescze raz proszę Was o pomoc bo sam ma dosyć duży mętlik w głowie.

Sorry za taki esej ale krócej by ciężej było to streścić a i tak starałem się jak się tylko dało :⁠-⁠P
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9277 Napisanych postów 83755 Wiek 49 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 708078
Bieganie top 10-15 ?
Siłownia już zawody ?
No to pozostało Ci losować ;)
Niestety nikt za Ciebie decyzji nie podejmie .

TRENINGI KATOWICE Sebastian Szmit

Kompleksowe prowadzenie online
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6898 Napisanych postów 63008 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 786092
Zdecyduj się na aktywność po pierwsze, która daje Ci więcej radości bo to istotny element, a po drugie taką, którą jesteś w stanie sensownie planować.

Rozumiem, że chciałoby się jedno i drugi, na marginesie da się to połączyć, ale musisz mieć plan treningowy i dietę dopiętą na ostatni guzik. Dlatego jeśli łatwiej Ci planować treningi biegowe to idź w tę stronę. Bo siłownia wymaga regularności i stałej progresji ciężarowej jak nie jesteś w stanie tego utrzymać to efekty będą powolne.
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6395 Napisanych postów 78784 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 771681
Nie do końca rozumiem o co nas pytasz? Przecież nie my będziemy decydować za Ciebie, czy chcesz biegać, czy też trenować siłowo. Skoro chcesz uzyskać wyniki w bieganiu, to biegaj, a jak chcesz zmienić swoją sylwetkę, to trenuj siłowo. Z kolei jeżeli połączysz jedno z drugim to uzyskasz efekty pośrednie. Tutaj nie ma magicznego wyboru. Sugeruję zastanowić się nad tym, co sprawia Tobie większą przyjemność i to właśnie robić. Jeżeli chcesz znać moje osobiste zdanie, to zdecydowanie wolę różnorodność w aktywności fizycznej.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Split - porady

Następny temat

Trening FBW - ocena

Blackmonth
Polecane artykuły