SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Semaglutyd - skutki uboczne

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 295

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 422 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9838
Hej, od prawie 2 miesięcy stosuję Rybelsus z przepisu lekarza w celu redukcji niechcianej masy
ciała poprzez redukcję chęci podjadania ponadprogramowego.
I pod tym kątem lek ten idealnie na mnie działa, efekty już widać doskonale.
Jednakże mam problem z dyskomfortem układu trawiennego.
Przy dawce 3mg jest w miarę ok, ale czuję dyskomfort i lekkie mdłości.
Po zwiększeniu po 30dniach do 7mg poczułem się zdecydowanie gorzej,
duże mdłości, lekki ból brzucha i tłuste rozwolnienie (Trzustka???).
Szybko wróciłem do 3mg i tak stosuję do dzisiaj.
Jak mogę wspomóc układ trawienny podczas stosowania tego leku aby zminimalizować efekt uboczny?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12386 Napisanych postów 161679 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1239346
Siemka,
Rybelsus należy do grupy leków będących analogami GLP-1, jak semaglutyd. Jednym z mechanizmów działania GLP-1 jest opóźnianie opróżniania żołądka, co pomaga zmniejszyć odczucie głodu. Jednak to spowolnienie pasażu jelitowego i zmian w gospodarce hormonalnej może u niektórych osób prowadzić do dolegliwości gastrycznych, takich jak nudności, biegunki czy ból brzucha.

Widzę, że już próbowałeś zwiększyć dawkę z 3 mg na 7 mg i pojawiły się silniejsze skutki uboczne. W wielu przypadkach wolniejsze tempo zwiększania dawek może dać organizmowi czas na adaptację. Porozmawiaj z lekarzem o możliwości wprowadzenia bardziej stopniowego przejścia na wyższe dawki lub ewentualnej konieczności pozostania przy niższej dawce przez dłuższy okres.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12386 Napisanych postów 161679 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1239346
Co jeszcze możesz zrobić?

Zwróć uwagę na źródła tłuszczu - chociaż tłuszcze są ważne w diecie (zwłaszcza zdrowe tłuszcze nienasycone, np. z awokado czy orzechów), to w przypadku występowania biegunek lub „tłustego” wypróżnienia warto ograniczyć bardzo tłuste potrawy, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Możesz też zwiększyć udział warzyw gotowanych na parze, chudego białka (kurczak, ryby) i węglowodanów złożonych (pełnoziarniste produkty). Dodawanie do diety naturalnych probiotyków (jogurty, kefiry, kiszonki) lub suplementów probiotycznych może korzystnie wpłynąć na florę jelitową.

Niektóre osoby decydują się na suplementy z imbirem, miętą czy rumiankiem, które mają właściwości łagodzące mdłości. Opcjonalnie są również medykamenty na mdłości, ale to już decyzja lekarza.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 422 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9838
TomQ-MAG
Jednym z mechanizmów działania GLP-1 jest opóźnianie opróżniania żołądka, co pomaga zmniejszyć odczucie głodu.

Czy ten proces może mieć wpływ na działanie niektórych leków?
Chodzi mi o tabletki nasenne Chloroprotixen, bo zauważyłem, że trudniej mi się zasypia po nich niż kiedyś i
mam problem z porannym wstawaniem. Jestem bardziej rano senny i mógłbym lekko 3h dłużej spać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Siemka, bardzo ciekawe pytanie, nieco pogrzebałem i faktycznie może byc coś na rzeczy. Efekt ten może wpłynąć na farmakokinetykę leków podawanych doustnie, szczególnie tych, które wymagają wchłaniania w określonym odcinku przewodu pokarmowego lub w ściśle określonym czasie.

W przypadku leków takich jak Chlorprothixen, które wchłaniają się głównie w jelicie cienkim, opóźnienie opróżniania żołądka może skutkować zmniejszeniem maksymalnego stężenia leku we krwi – lek wchłania się wolniej, co obniża jego natychmiastowe działanie. Wydłużeniem czasu do osiągnięcia maksymalnego stężenia, ale i też potencjalnymi zmianami w biodostępności – w niektórych przypadkach może dojść do częściowego zmniejszenia wchłaniania leku.
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Co więcej jeśli rano odczuwasz większą senność, może to wynikać z przedłużonego działania leku, które w normalnych warunkach powinno wygasać. Może to być także związane z metabolizmem leku, który mógł ulec zmianie w wyniku interakcji z innymi czynnikami (np. dietą, masą ciała, czy współistniejącymi schorzeniami). Semaglutyd wykazuje również pewien wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, regulując odczucie głodu, sytości i poziom energii. Może to dodatkowo modyfikować reakcję organizmu na leki działające na receptory w mózgu, neuroprzekaźniki, odczucie przyjemności, dobrego nastroju etc

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Szacuny 21235 Napisanych postów 71519 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 576612
Neonix_PL
Hej, od prawie 2 miesięcy stosuję Rybelsus z przepisu lekarza w celu redukcji niechcianej masy
ciała poprzez redukcję chęci podjadania ponadprogramowego.
I pod tym kątem lek ten idealnie na mnie działa, efekty już widać doskonale.
Jednakże mam problem z dyskomfortem układu trawiennego.
Przy dawce 3mg jest w miarę ok, ale czuję dyskomfort i lekkie mdłości.
Po zwiększeniu po 30dniach do 7mg poczułem się zdecydowanie gorzej,
duże mdłości, lekki ból brzucha i tłuste rozwolnienie (Trzustka???).
Szybko wróciłem do 3mg i tak stosuję do dzisiaj.
Jak mogę wspomóc układ trawienny podczas stosowania tego leku aby zminimalizować efekt uboczny?

Wróć do dawki która nie powoduje skutków ubocznych, lub w minimalnym zakresie.
Rozumiem, że zmiany po konsultacji z lek prowadzącym ?
Poza tym redu/utrata bf to killka aspektów (nie tylko leki) także optymalna dawka wspomagająca + cała reszta podstaw o której już koledzy wyżej powiedzieli.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6292 Napisanych postów 77697 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 765024
Kwestia tego, dlaczego zwiększyłeś dawkę stosowanego leku, skoro jak sam piszesz, 3 miligramy przynoszą pozytywne efekty redukcji tkanki tłuszczowej i zmniejszonego apetytu? Takie były zalecenia lekarza prowadzącego? Kwestie tę, jak i możliwych skutków ubocznych najlepiej jest konsultować właśnie z nim. Być może przepisze on Tobie inne leki z tej grupy, które nie powodują tego typu skutków ubocznych. Jak dobrze kojarzę, to np. Mounjaro nie powoduje problemów trawiennych, ale to jest to dość indywidualną kwestią.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chrupanie w barku - porady

Następny temat

Ból w barku i przedramieniu

WHEY premium