SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Schab Pieczony - zapytanie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2486

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
O co chodzi ze schabem? Dlaczego schab pieczony ma aż o tyle więcej białka i tłuszczu i kalorii niż schab po prostu ??
Przecież przy pieczeniu nie przybywa białka...
Mam na myśli schab pieczony w piekarniku. Poniżej porównanie:


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 522
Trzeba uważać na wędzone produkty, potrafią być nafaszerowane niezłą dawką chemii - szczególnie, że część wędzalni nie wędzi mięsa w sposób naturalny, a zamiast tego stosuje ekstrakt dymu wędzalniczego = dym w płynie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 4463 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 78211
mięso w czasie obróbki termicznej traci wodę, więc 100 gram po upieczeniu odpowiada ~150 gramom przed pieczeniem.

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 605 Napisanych postów 36399 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 297123
Nie wiem czy te pytania są poważne czy na prawdę ludzie je zadają

Zważ 100g schabu przed pieczeniem, upiecz w piekarniku i zważ ponownie - uzyskasz odpowiedź na to pytanie.

P.S. możesz również wlać np. 100ml wody do piekarnika, nastawić na 200 stopni i sprawdzić czy może ta woda jednak po godzinie tam będzie czy nie

Dziennik treningowy - http://www.sfd.pl/[DT]_Ozzy__Get_big_or_die_trying-t1037943.html

I don't miss workouts, i don't miss meals, because this is what i love to do :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349848
Utrata wody, ot cła zagadka.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 522
Ale tak czy siak zawsze ważymy jedzenie przed obróbką termiczną, dlatego w sumie nie wiem czy nie lepiej zawsze stosować w kalkulatorze surowe produkty.



Zmieniony przez - Vaengar w dniu 2016-08-03 21:28:38

Zmieniony przez - Vaengar w dniu 2016-08-03 21:32:46
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68367
Staraj się nigdy nie korzystać z gotowych produktów z dziennika typu właśnie "schab pieczony", "kotlet jakiś tam w panierce", "jajecznica na maśle" - dlatego, że nigdy nie wiesz czy ktoś np. nie dorzucił tam tłuszczu albo innych dodatków , i ile...

W Twoim przykładzie, gdyby schab stracił przy pieczeniu połowę wagi, to ilość tłuszczu powinna się co najwyżej podwoić na 100g , a mamy 4 razy tyle - czyli pewnie ktoś dodał dużo tłuszczu do pieczenia albo jeden schab był chudy, drugi dużo tłustszy... Można się bawić we wróżkę i zgadywać .
Mięsa w ogóle różnią się zawartością tłuszczu, nawet surowe, więc trzeba się nauczyć to mniej więcej oceniać samemu, a korzystanie z gotowców może doprowadzić do tego, że zjesz dziennie np. o 30g tłuszczu za dużo lub za mało i kaloryczność też będzie inna, niż powinna - każde 10g fatu to 90 kcal, czyli 30g źle policzone - aż 270 kcal różnicy ...


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-08-03 21:44:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
Zawsze do kalkulatorka sobie wliczaj produkty przed obróbką! Czyli jak masz np w kalkulatorze dwie pozycje "ryż brązowy" i "ryż brązowy ugotowany" to wybierasz oczywiscie ryż brązowy. Przed obrobką sie wazy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
Już rozumiem. Ale ktoś, kto tworzył ten produkt w kalkulatorze, musiał chyba faktycznie otoczyć go w oleju, albo oliwie. Bo w piekarniku chyba by tyle nie wyszło.
Ale z tą wodą to już rozumiem.
A jak robicie z gotowymi produktami kupnymi np. Schab pieczony (w sklepie już kupiony), albo wołowina jak mam ocenić czy jest tłusta czy nie - sam tego nie ocenię... No bo jak?
Dzięki. Pozdr!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68367
Jeśli nie ma żadnej etykiety, to trzeba już kombinować na oko i przeliczać... Ale generalnie odradzałabym Ci kupowanie mięsnych gotowców, wędlin - to jedne z najbardziej naszpikowanych szkodliwymi dodatkami produktów.
Ładują tam tani, byle jaki tłuszcz, kolagen, cukier, skrobię i inne zbędne rzeczy. Zawartość białka, nawet jeśli jest podana - nie uwzględnia tego, że to białko może być niepełnowartościowe do budowania mięśni.
Jeśli zależy Ci na formie i estetycznej sylwetce, to bazuj na samodzielnie przygotowywanych mięsach. Jeśli kupujesz, to też najlepiej w kawałku, żadnych mielonek, kiełbas itp.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
Dzięki! A mogę kupować w mięsnym sklepie schab wędzony ? Taki drogi dosyć od jednego producenta z lokalnej wioski? ? Mają w sklepie krajalnicę i dobrze się to potem na kanapkach układa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349848
Poproś o udostępnienie składu schabu, jak producent "z wioski" to nie powinno tam być grama syfu.


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2016-08-04 09:24:46

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta

Następny temat

Co to za error ?

WHEY premium