Szacuny
61
Napisanych postów
1439
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7349
Trening dotyczy wyciskania na płaskiej ławie przynajmniej średniozaawansowanych, i ma na celu poprawę siły i wytrzymałości.
Przed rozpoczęciem tego cyklu (6 - 8 tygodni)należy ustalić cięzar którym jesteście w stanie zrobić od nie mniej jak siedem, ale nie więcej niż osiem powtórzeń.
Pierwszy tydzień cyklu trenujemy regresywnie drugi natomiast progresywnie i tak na zmianę.
Trening należy rozpocząć krótką rozgrzewką aerobową i rozciąganiem mięśnia klatki piersiowej.
Należy także pamiętać o rozgrzewce na pośrednich ciężarach na sztandze zanim podejdziemy do pierwszej serii na ustalonym ciężarze.
Dla przykładu podaję 100 kg jako ciężar bazowy który pozwoli na wykonanie 7 - 8 ruchów.
PROGRESJA W PIERWSZYM TYGODNIU CYKLU
1 seria 77% cięzaru = 77kg x max
2 seria 85% = 85kg x max
3 seria 92% = 92kg x max
4 seria 100 = 100kgx max
5 seria 77% = 77kg x max
Tak jak już wspomniałem za bazę przyjąłem 100 kg a więc regresję rozpoczynamy od ciężaru przyjętego za bazę + 8%.
Wtym przypadku będzie to 108 kg.
REGRESJA W DRUGIM TYGODNIU CYKLU
1 seria 100% cięzaru = 108kg x max
2 93% = 100kg x max
3 86% = 92.5 x max
4 72% = 85kg x max
5 72% = 77.5 x max
W ostatniej serii próba podejscia pod 108 kg
W żadnym wypadku nie polecam tego treningu początkującym kulturystom.
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych treningów
Szacuny
922
Napisanych postów
55281
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
336070
Jeśli poszukujecie solidnej bazy rozpisek treningowych to znajdziecie je w naszym leksykonie treningowym. Oczywiście są tam też treningi na siłę i wytrzymałość, dostosowane do stopnia zaawansowania. Leksykon znajdziecie tutaj: https://www.sfd.pl/lp/treningi-leksykon-treningow/
Szacuny
12
Napisanych postów
1582
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
20465
Witam filar53
bym był zainteresowany poprawą siły w wyciskaniu staż to 2 latka jak do tej pory nie robiłem treningów siłowych wiec mam słabe wyniki szczególnie w wyciskaniu na klatke...
Jak możesz to napisz jakis typowy planik na wyciskanie na płaskiej do poprawy siły np:
-ilość ćwiczeń
-ilość serii
-ilość dni w tyg
-dobór obciążenia
Pytam sie ciebie bo twoje doświadczenie w tym sporcie jest duże i dużo wniosłeś do tego forum...
jak byś chciał wiecej info na mój temat to na gg możemy pogadać.
Szacuny
61
Napisanych postów
1439
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7349
Witaj niekwestio. Myślę że po 2 latach treningu możesz spróbować tego treningu który opisałem. Wydaje mi się że mięśnie i stawy już wystarczająco wzmocnione i przyzwyczajone do obciażeń. Pozdrawiam
Szacuny
1
Napisanych postów
570
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
3274
W TAMTA ZIME TRENOWALEM CALY CZAS I TERAZ GDZIES OD 2 MIESIECY TRENUJE REGULARNIE PRZEZ 2 MIESIACE WIEC CO RADZICIE???
I CO RADZISZ MI FILAR??? wyciskam 95kg
Szacuny
61
Napisanych postów
1439
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7349
niekwestio. Ilość ćwiczeń na dużą grupę mięśniową od 3 do maksymalnie 4 w 12 - 16 seriach. Jeśli chodzi o małe grupy to wystarczy 9 - 12 seri w trzech ćwiczeniach. Pozdrawiam
Szacuny
6
Napisanych postów
1117
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
6057
filar małe pytanko , robimy tylko jedno cwiczenie , tzn wyciskanie na płaskiej i tylko 5 serii , raz w tygodniu tak i serie robimy na maxa tak ?? i jeszcze cos dlaczego napisałes w tygodniu regresji ze trzeba dawac + 8% i dlaczego napisałes tez w ostatniej serii podchodzimy pod 108 kg tyle co w pierwszej serii ?? i dlaczego w tygodniu regresji jest 2 razy 72 % i dlaczego w tygodniu progresji w ostatniej serii jest najmniej skoro ciezar rosnie ?? pozdro
Zmieniony przez - basswood w dniu 2005-10-20 18:29:52
Zmieniony przez - basswood w dniu 2005-10-20 18:32:52