Alan Kermorvan/Ironlife: Cześć Wanderlei, spędzimy godzinę w tym samolocie, mógłbyś odpowiedzieć na parę pytań?
Wanderlei Silva: Oczywiście, nie ma problemu! Widziałem Cię wcześniej na lotnisku i wyglądasz na miłego gościa!
AK/Ironlife: Dzięki! Tak więc z kim chciałbyś walczyć w czerwcu podczas drugiej rundy GP wagi średniej?
Silva: Naprawdę nie ma to dla mnie znaczenia. Aktualnie chciałbym się zmierzyć z Nogueirą.
AK/Ironlife: Dlaczego z nim?
Silva: On nie ma z góry opracowanego planu na walkę i myślę, że dzięki temu walka mogłaby być ciekawa, z spektakularnymi wymianami w stójce. Chcę walczyć z najlepszymi fighterami i Nogueira jest jednym z nich.
AK/Ironlife: Jak myślisz, który fighter mógłby przysporzyć Ci najwięcej kłopotów?
Silva: Myślę, że
Igor Vovchanchyn, może to mógłby być on. Jest bardzo dobry w stójce, ciężki uderzacz ("heavy hitter")
AK/Ironlife: Co myślisz o ostatnim zwycięstwie Lidell'a w walce z Couturem podczas UFC?
Silva: To wspaniałe! (duży uśmiech) i jeśli Lidell pozostanie mistrzem to chciałbym z nim walczyć. Pierwszy raz to mówię. To informacja wyłącznie dla Ciebie, dla Ciebie przyjacielu i dla Twojej strony internetowej. Chciałbym się spotkać z Chuckiem 31 grudnia 2005 na ringu PRIDE. Pierwszy raz o tym mówię przyjacielu! (śmieje się) Naprawdę dobrze nam się rozmawia i wydajesz się być miłym gościem (uśmiech). Do tej pory nie mówiłem tego nawet największym magazynom o MMA. Zobaczymy czy Twoja strona będzie miała dużo odsłon: oficjalnie wyzywam Lidell'a do walki 31 grudnia! I mogę Ci powiedzieć, że mam zamiar znokautować go w mniej niż 5 min. Gwarantuję to. (Wand mówił 3 razy o tym, że chce walczyć z Lidell'em i ma zamiar łatwo go znoKautOwać)
AK/Ironlife: Wow... wielkie dzięki! Nadal chcesz walczyć w wadze ciężkiej?
Silva: Ta! Mogę Ci powiedzieć, że kiedy będę walczył w HW mam zamiar ważyć 106 kg (233 lbs). Jeśli nie będę mógł walczyć z Lidellem w grudniu to przeniosę się do wagi ciężkiej. Potem zajmę się Huntem, Cro Cop'em lub Fedorem.
AK/Ironlife: Czy ważna jest dla Ciebie zemsta za porażkę z rąk Hunta?
Silva: Tak, nie zgadzam się z decyzją. Chcę to "sprostować".
AK/Ironlife: Co mogłoby się stać jeśli miałbyś spotkać się w finale z Shogunem?
Silva: Wtedy nauczyłbym go jak się walczy! (śmieje się) Znokautowałbym go! (śmieje się). W końcu jestem jego 'mistrzem'!
(Wand oczywiście żartował

)
AK/Ironlife: Czy to mogłoby zmienić coś w Waszych relacjach?
Silva: Nie, on jest przyjacielem, dobrym przyjacielem. Jest dla mnie jak brat.
AK/Ironlife: Jak podoba Ci się Paryż?
Silva: Kocham Francję i nie pierwszy raz tam lecę. Będę w Paryżu aby dać dwa seminaria. I ostatniej Oakley zaprosił mnie na koktajl (pokazuje swoje nowe słoneczne okulary).
Andre Vieira (przyjaciel Wanda): I był największą gwiazdą wieczoru! Posród tych wszystkich zaproszonych pro surferów, Wand był najpopularniejszy!
AK/Ironlife: Po wygranej z Cyborgiem Réa usłyszał od Ciebie, że może walczyć z innymi członkami Chute Boxe. Odpowiedział, że ok, jeśli znajdzie się w Brazylii i będzie walczył w "Storm" lub w Japonii na Bushido z Ninja lub Acacio.
Silva: (śmieje się) To dobrze, jeśli chcesz walczyć, ale myślę, że łatwo by z nimi przegrał. I rewanż z Cyborgiem również...
AK/Ironlife: Czy chciałbyś coś jeszcze dodać?
Silva: Jestem szcześliwy, będąc w Europie. Mamy pewne zamiary wobec Francji, chcielibyśmy mieć poparcie wpływowych ludzi którzy lubią wolną walkę. Może MMA stałoby się legalne we Francji!
Powiedz "cześć" wszystkim członkom Ironlife, przyjemnością było udzielanie Ci wywiadu! Chciałbym, aby Ironliferzy wspierali mnie podczas mojej kolejnej walki! Powiedz, że byłbym szczęśliwy mogąc spotkać się z nimi!