SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ryż - zanieczyszczenie arsenem

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3083

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 19 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 360
Już kilka lat temu można było przeczytać o ryżu zanieczyszczonym arsenem w USA. (poszukajcie a znajdziecie).

Pod wpływem informacji, że sanepid nie ma pieniędzy na przeprowadzanie badań i robią na prawdę minimum (tak twierdził mój rozmówca) postanowiłem napisać do sanepidu.

Zapytałem ich czy w ostatnich kilku latach przeprowadzali badanie zawartości arsenu w ryżu.

Okazało się, że nie oznaczają w ogóle zawartości arsenu w ryżu bo nie wymaga tego unijna dyrektywa, co więcej nie ustala ona również dopuszczalnej zawartości arsenu w ryżu.

Oznacza to moim zdaniem nie mniej, nie więcej że zawartość arsenu w ryżu może być znaczna, nikt tego nie bada, nikt tego nie kontroluje. Dopóki ludzie z powodu ostrego zatrucia arsenem nie będą nagle padać nikt się tym nie zainteresuje i nikt nie wycofa danej partii ryżu z kraju.

Taka informacja dla kulturystów, którzy wpieprzają dziennie po 0,5kg ryżu.

Pozdrawiam

PS: Podobno największą zawartość arsenu ma ryż brązowy.

Zmieniony przez - jmalina w dniu 2012-12-19 16:15:40
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Temat już był wałkowany na forum z tego co pamiętam. Wyszukiwarka.

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 19 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 360
masz na myśli ten temat:
https://www.sfd.pl/Ryż_jest_niezdrowy!_Arsen.-t887430.html

ciężko to nazwać wałkowaniem.

Ode mnie masz informacje o tym, że żadnej instytucji państwowej w Polsce nie interesuje zawartość arsenu w ryżu, nawet nie ma ustalonych norm, a sanepid nie oznaczał zawartości arsenu w ciągu ostatnich kilku lat i nie zamierza tego robić.

Równie dobrze może u nas być sprzedawany największy ryżowo-arsenowy odpad ze zbiorów i nikt się nie przyczepi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Arsen występuje nie tylko w ryżu (choć faktycznie jest on zasobny w arsen), ale i w innych produktach żywnościowych, szczególnie sporo jest go w rybach morskich oraz w warzywach. Szacuje się, że głównym źródłem tego pierwiastka w naszej diecie jest woda, z którą spożywamy około 30 - 70% jego dziennej porcji.

Nie jest prawdą, że nie ma ustalonych norm na zawartość arsenu w żywności, czy że nie bada się zawartości tego pierwiastka w produktach żywnościowych. Istnieje wiele polskojęzycznych raportów traktujących o tym problemie.

Tolerowane Tygodniowe Pobranie arsenu dla człowieka (PTWI –Provisional Tolerable Weekly Intake) ustalone jest na poziomie 0,025 mg/tydzień/kg masy ciała. Czyli dla osobnika ważącego 80kg tygodniowa bezpieczna dawka tego pierwiastka wynosi max 2 mg.

W krajach europejskich spożycie arsenu wynosi średnio około 0,3 - 0,46 mg/tydzień, w USA tylko 0,04 mg/tydzień. W krajach azjatyckich, gdzie spożycie ryżu jest wysokie tygodniowa podaż arsenu jest wyższa i w niektórych regionach przekraczać może dopuszczalne normy (nie jest to oczywiście regułą, średnio podaż tego pierwiastka mieści się w przedziale 0,6 - 1,2 mg / tydz), związane jest to głownie z obecnością tego pierwiastka w wodzie, które sięga 2500 µg As/L (czyli jest 1000 - 250 x wyższe niż w Europie).

Jeśli interesuje Cię literatura źródłowa mogę podać tytuły i autorów



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-12-20 10:47:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 19 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 360
Moje pytania wynikły po przeczytaniu artykułu na temat arsenu w ryżu w USA co spowodowało wysłanie maila do sanepidu (nawet nie liczyłem na odpowiedź).
Wynika jednak z niego, że nie ma prawnych możliwości na wycofanie z rynku ryżu z powodu zawartości arsenu bo nie ma prawa które regulowałoby jego zawartość. Z tego też powodu sanepid nie przeprowadza oznaczenia zawartości arsenu.

Poproszę w takim razie o jakieś źródła, w których jakieś wiarygodne instytucje badały ryż znajdujący się w sprzedaży detalicznej w Polsce na zawartość arsenu. Oczywiście jeżeli to nie problem.




Zmieniony przez - jmalina w dniu 2012-12-24 01:04:22
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Jeden z nowszych raportów: Łoźna.K.; Biernat.J. Występowanie aresenu w środowisku i żywności. ROCZN. PZH 2008, 59, NR 1, 1-7

I kilka starszych, dotyczących różnych grup żywności:

Zawadzka T. , Mazur H.: Ocena higieniczna środków spożywczych w zakresie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia. Roczn. PZH 1985, 36(5), 361 – 371

Zawadzka T., Mazur H.: Ocena higieniczna środków spożywczych w zakresie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia. Roczn. PZH 1985, 36(6), 438 – 446

Żmudzki J., Szkoda J.: Zawartość pierwiastków śladowych w jajkach kurzych w Polsce. Bromat. Chem. Toksykol. 1996, 29(1), 55 – 57

Grajeta H., Szymczak J.: Zawartość arsenu w całodziennym pożywieniu dzieci i młodzieży. Roczn. PZH 1986, 38(1), 22 – 27

Grajeta H.: Zawartość arsenu w warzywach pochodzących z okolic niektórych zakładów przemysłowych. Roczn. PZH 1987, 38(4 – 5), 340 – 343

Falandysz J., Centkowska D., Lorenc – Biała H.: Zawartość ołowiu, kadmu, arsenu, miedzi, cynku, żelaza i manganu w mięśniach zwierząt rzeźnych. Roczn. PZH 1985, 36(1), 22 – 27

Dobrzański Z., Roman A., Górecka H., Kołacz R.: Zawartość pierwiastków szkodliwych oraz makro – i mikroelementów w miodach pszczelich z rejonów skażeń przemysłowych. Bromat. Chem. Toksykol. 1994, 27(2), 157 – 160

Falandysz J., Centkowska D., Falandysz J., Lorenc – Biała H.: Zawartość metali i pestycydów polichlorkowych w tkankach kaczek, gęsi i królików. Bromat. Chem. Toksykol. 1986, 19(3), 151 – 155

Falandysz J., Lorenc – Biała H., Centkowska D.: Zawartość ołowiu, kadmu, arsenu, miedzi, cynku, żelaza i manganu w mięśniach dzików, saren, jeleni i łosia. Bromat. Chem. Toksykol. 1986, 19(1), 32 – 36

Falandysz J., Centkowska D., Lorenc – Biała H.: Metale (Cd, Pb, Cu, Zn, Fe, Mn i As) w mięśniach, wątrobie i nerkach zwierząt rzeźnych i zwierzyny łownej z rejonu polski północnej, 1984. Roczn. PZH 1987, 38(4 -5), 347 – 355

Gajek O., Nabrzyski M., Gajewska R.: Zanieczyszczenie metalami ciężkimi importowanych przetworów owocowo – warzywnych i miodów pszczelich. Roczn. PZH 1987, 38(1), 14 – 20


Najlepiej napisać po prostu do PZH z prośbą o literaturę.


Warto też zajrzeć do opracowań z innych krajów europejskich:

Concha G., Vogler G., Lezcano D., Nermell B., Vahter M.: Exposure to inorganic arsenic metabolites during early human development. Toxicol. Sci. 1998, 44, 185–190

Al Rmalli S.W., Haris P.I., Harrington C.F., Ayub M.: A survey of arsenic in foodstuffs on sale in the United Kingdom and imported from Bangladesh. Sci. Total Environ. 2005, 20, 23 - 30

Bocio A., Nadal M., Domingo J.L.: Human exposure to metals through the diet in Tarragona, Spain: temporal trend. Biol. Trace Elem. Res. 2005, 104(3), 193-201

Interesująca może być też ta publikacja

Rahman M. A., Hasegawa H., Rahman M. A., Rahman M. M., Miah M.A.: Influence of cooking method on arsenic retention in cooked rice related to dietary exposure. Sci Total Environ. 2006, 370, 51 – 60
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Orbitrek Kettler, York czy Reebok?

Następny temat

Czy mógłby ktoś pomóc ? :))

WHEY premium