WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Rowerek stacjonarny vs wioślarz

temat działu:

Trening w domu

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 277

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 28
Siema,

mam dylemat i nie wiem co zrobić, a może ktoś stał w podonej sytuacji i chciałby się podzielić odczuciami. Otóż ponad rok posiadam już rowerek stacjonarny na którym zrobiłem ponad 10k km. Wszystko super, jestem zadowolony ale ten tryb aktywnosci najwyczajniej mi się znudził. I tu wpadłem na pomysł wymiany rowerka na wioślarza. Ktoś może miał ( bądź ma ? ) dwa urządzenia i korzysta z nich? Jakie macie odczucia? Warto zmieniać czy raczej nic nie kombinować. Dodatkowo dodam, że mam domową siłownie i chciałbym jakoś to wszystko połączyć w sensowną całość

( jeśli temat w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce )

Dzięki :)
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12555 Napisanych postów 162261 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242805
Cześć!
Wioślarz zamiast rowerka ma sens, szczególnie jeśli po 10 tys. km rower po prostu Cię już mentalnie zmęczył.
Najważniejsze: najlepsze cardio to nie to „idealne”, tylko to, które realnie będziesz robił regularnie. Jeśli rowerek Cię znudził, to zmiana bodźca może być bardzo dobrym ruchem. Wioślarz daje bardziej „całościowy” wysiłek niż rower stacjonarny, mocniej angażuje nogi, plecy, pośladki i chwyt, więc przy domowej siłowni może fajnie uzupełniać plan. Minus jest taki, że technika ma większe znaczenie, a mocne sesje na wioślarzu bardziej męczą tylną taśmę i mogą wejść w drogę ciężkim treningom nóg lub pleców.
Polecamy również: Najlepsze i najgorsze rodzaje cardio

Pamiętaj, że jeśli priorytetem jest sylwetka i siła, to siłownia ma być pierwsza, a cardio dodatkiem.

Wioślarz wrzuciłbym 2-3x w tygodniu po 15-30 min w spokojnym tempie albo 1 krótszy interwał + 1-2 lżejsze sesje. Nie dawałbym ciężkich interwałów na wioślarzu dzień przed martwym ciągiem, wiosłami albo ciężkimi nogami, bo zajedziesz prostowniki, pośladek i chwyt. Na start ogarnij technikę dobrego wiosłowania. Najpierw napęd nogami, potem tułów, na końcu ręce. Nie ciągnij samego uchwytu plecami od pierwszego centymetra.

Połączenie siłowni z cardio da się robić skutecznie, ale rodzaj i intensywność mają znaczenie. Meta-analiza pokazała, że trening siłowy łączony z bardziej ciągłym cardio nie pogarszał istotnie hipertrofii całego mięśnia, natomiast większy konflikt pojawiał się częściej przy dokładaniu HIIT. Czyli: umiarkowany wioślarz tak, ale z głową. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36508686/

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17813 Napisanych postów 133443 Wiek 41 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1467273
możesz zerknąć jeszcze na air bike też pracują nogi i ramiona

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 28
TomQ-MAG
Cześć!
Wioślarz zamiast rowerka ma sens, szczególnie jeśli po 10 tys. km rower po prostu Cię już mentalnie zmęczył.
Najważniejsze: najlepsze cardio to nie to „idealne”, tylko to, które realnie będziesz robił regularnie. Jeśli rowerek Cię znudził, to zmiana bodźca może być bardzo dobrym ruchem. Wioślarz daje bardziej „całościowy” wysiłek niż rower stacjonarny, mocniej angażuje nogi, plecy, pośladki i chwyt, więc przy domowej siłowni może fajnie uzupełniać plan. Minus jest taki, że technika ma większe znaczenie, a mocne sesje na wioślarzu bardziej męczą tylną taśmę i mogą wejść w drogę ciężkim treningom nóg lub pleców.
Polecamy również: Najlepsze i najgorsze rodzaje cardio

Pamiętaj, że jeśli priorytetem jest sylwetka i siła, to siłownia ma być pierwsza, a cardio dodatkiem.

Wioślarz wrzuciłbym 2-3x w tygodniu po 15-30 min w spokojnym tempie albo 1 krótszy interwał + 1-2 lżejsze sesje. Nie dawałbym ciężkich interwałów na wioślarzu dzień przed martwym ciągiem, wiosłami albo ciężkimi nogami, bo zajedziesz prostowniki, pośladek i chwyt. Na start ogarnij technikę dobrego wiosłowania. Najpierw napęd nogami, potem tułów, na końcu ręce. Nie ciągnij samego uchwytu plecami od pierwszego centymetra.

Połączenie siłowni z cardio da się robić skutecznie, ale rodzaj i intensywność mają znaczenie. Meta-analiza pokazała, że trening siłowy łączony z bardziej ciągłym cardio nie pogarszał istotnie hipertrofii całego mięśnia, natomiast większy konflikt pojawiał się częściej przy dokładaniu HIIT. Czyli: umiarkowany wioślarz tak, ale z głową. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36508686/

Hej,
super, dzięki za wyczerpującą wypowiedź. Cardio robię reguralnie wiec z tym nie ma problemu. Powiedz mi, gram w kosza 3 razy w tygodniu, w dni wolne od kosza robię siłownie. Powiedz mi czy wtedy ten wioślarz ma sens? Jak możnaby go wpeść w plan tygodniowy? ( kosza mam w poniedziałek, czwartek, piątek )
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 17813 Napisanych postów 133443 Wiek 41 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1467273
zalezy jak czujesz się po treningu siłowym a jak po koszu po czym masz więcej energii

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Ekspert
chyba że po prostu masz np czas rano sobie sesje cardio pstryknąć

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Atlas do 5000

electro
Polecane artykuły