Na jedną konkretną porcję:
- 250g filetów mintaja lub morszczuka
- 125g mozzarelli
- 1 cytryna
- 4 małe korniszony
- 10g oliwy z oliwek
- przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz, zioła, ewentualnie sól.
Z oliwy, soku z połowy cytryny i przypraw robimy gęstą marynatę i smarujemy nią rybę. Pół cytryny kroimy w „ósemki”, korniszony na pół a mozzarellę staramy się porozrywać na płaty i strzępy. Na fileta wykładamy warstwę sera i kładziemy kawałek cytryny i dwa kawałki korniszona. Zawijamy i spinamy wykałaczkami. Pieczemy około 20 min w 220st.
Pozornie wygląda na pracochłonne, zrobiłem to w 40 min razem z pieczeniem.
Nam smakowało.
W całości:
594 kcal
B: 69g
T: 33g
W: 0 g