Czytając artykuły na temat T3 można się spotkać z dość ogólnymi stwierdzeniami, że po odstawieniu T3 "trochę czasu musi minąć, aby naturalne wydzielanie hormonów wróciło do normy". W przypadku krótkotrwałego użycia okres ten jest nie dłuższy niż czas trwania cyklu.
Jak wygląda sytuacja w przypadku długotrwałego stosowania? I co oznacza wówczas "trochę czasu"? Wszystko przedstawię na podstawie swojego przypadku.
1. Stosowany preparat: Novothyral (T3+T4) - polska apteka
2. Dawka dobowa: max. 80 mcg (przypominam o nie przekraczaniu dawki 100 mcg, co może oznaczać zagrożenie trwałego zablokowania tarczycy)
3. Czas stosowania: rok
A teraz czas na badania! (mam problem z kolejnością wstawiania screenów, więc od góry to będzie wyglądało tak):
a) badanie po odstawieniu T3,
b) badanie po 4 miesiącach od odstawienia T3,
c) badanie na cyklu.
Jak widzicie, po odstawieniu TSH odstrzelone w kosmos, ft3 i ft4 w normie. W kolejnym badaniu nastąpił już znaczący spadek TSH, ft3 i ft4 nadal w normie. Czekam jeszcze na ostatnie badanie, gdzie poziom TSH powinien już wrócić do normy, co powinno się wydarzyć zgodnie z moimi obliczeniami za ok. 1,5-2 miesiące. Warto tutaj wspomnieć, że TSH jest hormonem, którego stężenie bardzo powoli się zmienia, dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Co ciekawe, wcale nie zacząłem przybierać na wadze po odstawieniu T3. Waga jest stabilna, z tendencjami do spadku wagi, a nie odwrotnie.
Mając jednak TSH powyżej normy, trzeba przygotować się na znaczny spadek samopoczucia, często także stany depresyjne - jakoś trzeba to przeżyć, jednak wraz ze spadkiem stężenia powinno być coraz lepiej. Tak było w moim przypadku.
Wskazówki, jak powinna wyglądać dieta na cyklu i po cyklu T3 sobie daruję, bo to już było przedstawione w wielu świetnych artykułach na tym forum. Jeśli ktoś ma inne doświadczenia w tej kwestii, zapraszam do podzielenia się.
Wniosek jaki można wysnuć na podstawie mojego przypadku jest taki, że powrót do w pełni normalnego funkcjonowania tarczycy zajmie połowę czasu stosowania T3, tj. pół roku. Ciekaw jestem, czy u innych osób obserwuje się podobną zależność. Pozdro.

Zmieniony przez - carlos012 w dniu 2019-10-31 14:56:21
Zmieniony przez - carlos012 w dniu 2019-10-31 14:58:31