Dzien dobry, miesiąc temu zacząłem treningi siłowe. Lat 29, 176cm wzrostu, 90 wagi, 25% tkanki tluszczowej wg wagi z actiona (porownujac z przykladowymi zdjeciami, wydaje sie cos kolo tego). Stosuje prozdrowotne diety typu srodziemnomorska, fleksitarianska itp, dzienna kalorycznosc posilkow to 1800kcal plus białko niecałe 400. Moje zuzycie kalorii na funkcje zyciowe wg wspomnianej wagi to 1700 cos kalorii, trening silowy 5 razy w tygodniu (na cardio jeszcze nie umiem zorganizowac czasu, mysle ze to raczej psychiczna powodka przed meczeniem ulanego cielska, a brak czasu to wymowka, ale to juz ostatnia wymowka w moim zyciu :D), tryb pracy różny, są dni gdzie sie siedzi prawie 8h i parę małych spacerków po zakladzie, a są takie że człowiek wychodzi na czworaka (to rzadziej). Teraz czas na pytanie, bo dochodzą mnie sprzeczne informacje z internetu oraz od znajomych. Od początku myślałem że powinienem sie trzymać w okolicach zera kalorycznego/lekki deficyt żeby spalać zbędny tłuszcz a treningiem budować mięśnie, inne źródła mówią że powinienem mieć nadwyżkę nawet 500kcal. Pomoże ktoś nakierować na poprawne myślenie? I co dalej, myślałem że wszystko robie dobrze że jest wszystko w "okolicach", ale czy powinienem nosić jakiś zegarek.ktory mierzy spalone kalorie i gdy mam np ciezszy dzien w pracy to dokladac cos do jadlospisu w ten dzien, a gdy miałem mało męczący dzień to np rezygnowac z kolacji? Lubiłem mój tryb 5 posiłków, uwielbiam gotować i lubie się trzymać ram, czyli nic odjac nic dodać jak książka pisze, ale jestem w stanie wszystkk zmienić żeby iść w dobrym kierunku. Proszę dobrych madrych ludzi o przeczytanie i jakas odpowiedz :)
Zapomniałem dodać pewnie ważna informacja od początku treningów waga stoi w miejscu, a ręce rosną, w pasie nie mierze się ale czuje ze chyba na pasku kończą sie dziurki. Z początku się ucieszyłem bk gdzieś przeczytałem że stojąca waga to znak że wszystko robisz dobrze. Ale teraz mi to wszystko namieszalo ..
Zmieniony przez - Jacfra w dniu 24.11.2025 21:30:30
Ok jeszcze jeden edit. Teraz aplikacja z wagi mowi ze BMR 1900kcal.
Zmieniony przez - Jacfra w dniu 24.11.2025 22:31:52
Jeszcze jeden edit. Kolega pożyczył mi zegarek na poranny trening, jedna godzina 500kcal spalonych
Zmieniony przez - Jacfra w dniu 25.11.2025 07:22:04
Zapomniałem dodać pewnie ważna informacja od początku treningów waga stoi w miejscu, a ręce rosną, w pasie nie mierze się ale czuje ze chyba na pasku kończą sie dziurki. Z początku się ucieszyłem bk gdzieś przeczytałem że stojąca waga to znak że wszystko robisz dobrze. Ale teraz mi to wszystko namieszalo ..
Zmieniony przez - Jacfra w dniu 24.11.2025 21:30:30
Ok jeszcze jeden edit. Teraz aplikacja z wagi mowi ze BMR 1900kcal.
Zmieniony przez - Jacfra w dniu 24.11.2025 22:31:52
Jeszcze jeden edit. Kolega pożyczył mi zegarek na poranny trening, jedna godzina 500kcal spalonych
Zmieniony przez - Jacfra w dniu 25.11.2025 07:22:04
Krzysztof Piekarz