Płeć : mężczyzna
Wiek : 28
Waga : 86
Wzrost : 181
Obwód klatki : 101
Obwód ramienia : 31
Obwód talii : 83
Obwód uda : 60
Obwód łydki : 40
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : nie wiem
Aktywność w ciągu dnia : dużo pracy przy biurku
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 4x w tygodniu bieganie, trening przygotowujący do maratonu
Odżywianie : rezygnacja ze słodyczy to nie problem
Cel : redukcja
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : generalnie ok
Preferowane formy aktywności fizycznej : bieganie
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : nie stosuje
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : raczej nie
Stosowane wcześniej diety : nie było takowej
Planuję dietę low carb, chociaż mam trochę wątpliwości czy sprawdzi się ona przy założeniu, że moja aktywnością są zdecydowanie biegi, a biegacze jadą głównie na ww..
Z kalkulatorów wyszło mi:
BMR : 1855 kcl
TDEE: 2226 kcl
Po obcięciu zostaje 1669 kcl w dni nietreningowe. Biegam 4 razy w tygodniu i wtedy wyliczyłem odpowiednio zwiększone zapotrzebowanie (przykładowo 2869 kcal, 2569 kcal, 3369 kcal, itd.- wartości trochę się różnią). Plan jest taki, żeby w dni nietreningowe jeść do 60 ww. plus 2 gr. białka na kg a reszta z tłuszczy. W dni treningowe natomiast zwiększyć ilość węgli do 2 gr. na kg albo 3 gr. na kg w zależności od treningu (przy długich wybieganiach ok. 20 km, ww. zwiększam do 3 gr.) i wciąż zostawić 2 gr. białka plus reszta z tłuszczy.
W praktyce wychodzi mi:
w dzień nietreningowy(kcal 1669) - B/T/W -172/82/60
przykładowy dzień treningowy zwykły (bieg 14 km, kcal 2869) B/T/W 172/ 165/172
przykładowy dzień treningowy ostry (bieg 25 km, kcal 3669) B/T/W 172/ 216/258
Prośba o ocenę i ew. korektę założeń diety. Wprawy i doświadczenia brak, więc pewnie są błędy.