Dziennik zakładam po raz drugi. W poprzednim raczej zawaliłam więc postanowiłam zacząć od nowa bo mi zależy. Zawaliłam z informacjami i zbędnymi pytaniami i teraz mam nadzieję o pomoc wszystkie Panie a przede wszystkim Szefowe.
Przeczytałam regulamin i artykuły co oczywiście nie świadczy o mojej bezbłędności.
Informacje o mnie:
Waga : 54 kg
Wzrost : 163 cm
Obwód w biuście: 90 cm
Obwód pod biustem : 74 cm
Obwód talii w najwęższym miejscu: 70 cm
Obwód na wysokości pępka : 77 cm
Obwód bioder: 86 cm
Obwód uda w najszerszym miejscu: 52 cm
Obwód łydki : 35 cm
W którym miejscu najszybciej tyjesz : brzuch, uda zawsze miałam takie
W którym miejscu najszybciej chudniesz : łydki
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: siłownia 2x w tygodniu, biegam 3x w tygodniu
Co lubisz jeść na śniadanie: chlebek, jajko, wadliwy, warzywa np. ogórek zielony
Co lubisz jeść na obiad : ryby, frytki, piersi z kury, makarony
Co jako przekąskę : orzechy, owoce
Co jako deser : lody
Ograniczenia żywieniowe : nie ma
Stan zdrowia:
czy regularnie miesiączkujesz: tak
czy bierzesz tabletki hormonalne: tak
czy przyjmujesz leki z przepisu lekarza: nie
Preferowane formy aktywności fizycznej : biegania, siłownia, ćwiczenia w domu
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : brak
Stosowane wcześniej diety :brak
To w jakich ilościach chcę jeść:
Czytałam artykuł i poszukałam podobnych dzienników treningowych do mojego (a raczej dziewczyn które mają podobne parametry) i zdecydowałam się na podstawę:
1800KCEL
ww 150
b 120
t 80
Może być przy mojej wadze? Czy powinnam coś zmniejszyć/zwiększyć? Kiedy będę wiedzieć, że powinnam wprowadzić jakieś zmiany?
Moim celem a właściwie marzeniem jest poprawa figury, wyrzeźbienie jej. Żeby brzuszek był płaski i bez tej oponki (bo wydaje mi się, że takową mam), także uda i pupa nie są moimi ideałami.
Zawsze marzyłam o „idealnej” figurze a zaczęło się to gdy w okresie dojrzewania mi się przytyło. Jakieś 3 lata temu schudłam trochę dzięki bieganiu i od tego czasu waga utrzymuje mi się pomiędzy 52-55 kg. Od jakiegoś czasu ćwiczę w domu z handelkami i wagą już się tak nie przejmuje (mięśnie są cięższe od tłuszczu) tylko patrzę w lustro.
W poniedziałek (3.09) byłam pierwszy raz na siłowni. Będę robić wszystko żeby chodzić tam ciągle ale nie mam wpływu na mój plan na studiach a że dojeżdżam to mam obawy, że będzie tak jak w zeszłym roku czyli wracanie ok 19-20 do domu. I wtedy zostanie mi tylko ćwiczenia w domu.
Co ćwiczę:
Właściwie biegam dość długo, tylko że z przerwami. A regularnie to tak od ponad miesiąca. Biegałam 6 razy w tygodniu. Teraz gdy chodzę na siłownię to będę biegać 3 razy w tygodniu. Tak po ok 30-40 minut.
A jeśli chodzi o siłownię to chciałam robić ten plan:
TRENING NR 1 by Obliques z 'Odchudznia łopatologicznego'
Pierwszy poważny trening każdej Lady, uczy pracy z wolnymi ciężarami.
Dwa treningi A i B robi się na zmianę . Zawsze 60sek przerwy miedzy seriami,
Treningi z każdego A i B:
1,2 -gi wykonujemy po 2 serie każdego ćwiczenia, po 15 powtórzeń
3,4 -ty po 2 serie 12 powtórzeń
5,6-ty 3 serie 10 powtórzeń
7,8- my 3 serie 8 powtórzeń
Ćwiczenia oznaczone B1B2 itd wykonujemy parami na zmianę w obwodzie wszystkie serie z przerwami dopóki nie zostanie dokończona zadana ilość, dopiero przechodzi się dalej
Trening A.
A. Przysiad ze sztanga na plecach (pochwała przysiadu
B1. wyciskanie sztangi skos góra
B2. przyciąganie drążka dolnego siedząc do brzucha
C1. prostowanie nóg w siedzeniu
C2. wznosy tułowia z opadu
D. plank (1x ile dasz rade utrzymać)
Trening B.
A. Martwy ciąg
B1. Wyciskanie sztangi stojąc
B2. ściąganie drążka górnego do klatki szeroko z nachwytem
C1. wypady
C2. uginanie nóg leząc
D. pompki 1 seria na maksymalna ilość powtórzeń
Po treningu 20min aerobów na bieżni lub rowerku, lub orbitreku...
Ale ćwiczenia z treningu A: B2, C2 oraz z treningu B:C2 są nie możliwe do wykonania bo ma takich urządzeń oraz zamieniłam pompki. Więc poprawiłam trochę ten trening i wyszedł mi taki:
TRENING A
1. przysiady ze sztangielką na plecach
2. wyciskanie sztangielką skos góra
3. przyciąganie drążka dolnego siedząc do brzucha. (właściwie to tej maszyny nie ma ale jest coś podobnego)
4. prostowanie nóg siedząc na maszynie
4. odpychanie nóg siedząc na maszynie
5. skręty tułowia w siadzie na maszynie
6 plank
TRENING B
1. Martwy ciąg
2. Wyciskanie sztangielką stojąc
3. ściąganie drążka górnego do klatki szeroko z nachwytem
4. rozpiętki na maszynie siedząc
5. skłony tułowia w przód na maszynie (siedząc przed sobą ma się równoległy drążek na który daje się skrzyżowane ręce i przyciska się nimi w dół i wtedy tułów się zgina)
6. wypady
7. unoszenie bioder na leżeniu tyłem
Czy ten trening może być?
Dieta:
Nie jestem z niej w ogóle zadowolona, tzn z dzisiejszego dnia.