SFD - po prostu najlepsze ceny! RABATY DO 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Ramiona - brak efektów

temat działu:

Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 328

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 201 dni Przeczytanych tematów 29
Cześć, chodzę na siłownię już jakieś 6-7 miesięcy, od 1.5 miesiąca jestem na masie, zaczynałem od wagi 73kg, aktualnie 76-77i mam problem z ramionami. Jestem typem ektomorfik, więc ogolnie byłem szczupły z wiekiem metabolizm troche zwolnił i brzuch zaczął rosnąć, zrzuciłem go i wskoczyłem na masę, jestem aktualnie na 3250 kcal 160 białka 70g tłuszczy oraz 470-480 węgli. Dietę trzymam w 100% każdego nia, nie odpuszczam żadnego posiłku, czasami dorzucam jakąś słoną przekąskę, waga idzie do przodu, ale ramiona stoją … Trenuje planem PPL , klatka, plecy czy nogi rosną, ale ramiona totalnie stoją, miałem w planie 6 serii, ale od 2 tygodni robię 14 serii bezpośrednio na biceps i 12 na triceps, czy może ktoś powiedzieć dlaczego te ramiona nie chcą urosnąć ani milimetra? Naprawdę ciężko trenuje, triceps czy biceps piecze i nie mam siły dobić kolejnych powtórzeń, regularnie co tydzień dokładam obciążenia bądź powtórzenie, a jednak dalej stoi, tak jakby jakaś blokada była? Dodam, że jestem od 1.5 miesiąca na cyklu testo. Trt wynosił na początku 820, aktualnie 1510, estradiol 45, czuję się świetnie, naprawdę bardzo dobrze i psychicznie i fizycznie, ale dobija mnie brak tego wzrostu, co może być tego powodem? Wiek 25 lat, wzrost 174 cm, praca jako kierowca zawodowy, sypiam 6-7h. Dodam, że mam 31.5 cm w bicepsie i biore 30kg sztangą czy 16kg młotkami robiąc 3 serie po 10 powtórzeń z opuszczaniem 2-3 sekundowym. Już się po malu poddaje, bo człowiek daje z siebie 100% a efekty jakbym na siłownik przychodził ławki czyścić …
Dodam, że jedyne co się dzieje z bicepsem to jakby się szlifował, zbijał w kulkę, ale to wszystko
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12192 Napisanych postów 162283 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1243201
Cześć!
Przy 6-7 mies. stażu, 77 kg masy i obwodzie 31,5 cm Twoje ramię nie jest „małe" — jest normalne dla początkującego. Biceps to mała grupa; nawet u trenujących z głową rośnie 1-3 cm w pierwszym roku. Drugi problem: 14 serii BEZPOŚREDNIO + objętość pośrednia z wiosłowań, podciągania, pompek = realnie 22-26 serii efektywnych tygodniowo. Zysk po 20 seriach na grupę spłaszcza się drastycznie — więcej często znaczy gorzej (zmęczenie tłumi syntezę białek). Trzeci: 6-7 h snu u kierowcy TIR to słaba regeneracja, a hipertrofia dzieje się w nocy.
Polecamy również: Ilość serii na masę - czy więcej znaczy lepiej?

Trening siłowy
-Tnij biceps z 14 do 8-10 serii/tydz. (np. 4 serie w pull day + 4 w drugiej sesji)
-Triceps 8-10 serii/tydz. (od wyciskań i tak dostaje pośrednio)
-Każda seria z RIR 1-2, ekscentryka 2-3 sek, pełny zakres ruchu
-Sprawdź ego na 30 kg sztandze — jeśli przy 3x10 bujasz, zejdź na 22-25 kg i zrób bez wyrzutu
-Wprowadź uginanie na modlitewniku lub na linie wyciągu — pełna izolacja, brak oszukiwania
-Progresja: +0,5-1 kg co 2-3 tyg. lub +1-2 powt. między obciążeniami

Schoenfeld i wsp. 2017 pokazali liniową zależność dawka-objętość do ~20 serii/grupa/tydz. — powyżej krzywa się spłaszcza, a zmęczenie zaczyna dominować nad bodźcem https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27433992/ 

Co do TRT nie podejmujemy tematu dopingu na forum.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6379 Napisanych postów 79282 Wiek 41 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 774738
Podstawą kształtowania sylwetki jest dobrze dobrana dieta i solidny plan treningowy. Niestety nie wiemy jak to u Ciebie wygląda. Wrzuć je do analizy i zoabczymy. Poza tym, wrzuć wszystkie pomiary obwodów ciała od początku cyklu treningowego w kierunku budowy masy mięśniowej.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak polepszyć się siłowo w wieku 14 lat.

electro
Polecane artykuły