Szacuny
8
Napisanych postów
414
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2784
Witam, w mojej diecie (i nie tylko) duża część białka pochodzi z nabiałów tzn. mleka, twarogu itp. Nie mam uczulenia na laktoze, i korzystam z tego, bo bardzo lubie mleko i przetwory mleczne. Ale do rzeczy, nasza profesor od biologii mówiła, że za trawienie kazeiny odpowiada enzym renina, który u większości ludzi zanika w dość młodym wieku. I na dodatek tylko osoby z grupą krwi B, mają możliwość trawienia niewielkich ilości kazeiny. Podobno, podczas jej trawienia potrzebne są duże ilości wapna, które jest wtedy pobierane z naszych kości. Jednak żadnych szczegółów więcej nie powiedziała. I tu moje pytanie, jest to prawda czy jakiś kolejny mit? Chciałbym poznać zdanie osób znających się na rzeczy. W internecie niestety nie mogłem znaleźć szcegółowych info na ten temat.
Pozdrawiam
Szacuny
13
Napisanych postów
4533
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
Wikipedia dostarcza informacji,że " Podpuszczka występuje również w żołądku człowieka, ale jedynie w okresie niemowlęcym, zanika u dzieci około trzeciego roku życia - powoduje denaturację białka z mleka matki. Katalizuje rozkład rozpuszczalnego kazeinianu wapnia do nierozpuszczalnego parakazeinianu (twaróg), który jest następnie trawiony pepsyną".
Jednak nie chodzi o to,że nie da rady strawić kazeiny,raczej,że jest to długotrwały proces. Jeszcze poza wikipedią informacje z tematu z forum : https://www.sfd.pl/KAZEINIAN_WAPNIA-t499353.html
Co do grupy krwi,to wedle polecanych produktów spożywczych,dla grupy B,zalecane są przetwory mleczne, jednak ok połowa jest neutralna dla grup A i 0
Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2011-05-02 21:29:30