Szacuny
924
Napisanych postów
55342
Wiek
50 lat
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
336635
W najbliższą niedzielę zaczynamy "kręcić" serię odcinków pt. "Pytania do Dietetyka SFD"
Dietetyk SFD czyli "Faftaq" Tadeusz Sowiński będzie odpowiadał na najciekawsze pytania zadane przez userów/ki SFD
Faftaq ukończył dietetykę na jednej z poznańskich uczelni, jest autorem większości art. w serwisie www.PoTreningu.pl Jest też etatowym dietetykiem kadry wioślarek i wioślarzy, dietetykiem MP w Kick Boxingu, dietetykiem MP w BJJ i wielu innych znanych sportowców.
Oprócz szlifowania formy sportowej gwiazd zajmuje się także problemem otyłości i zwalczania jej.
Szacuny
6
Napisanych postów
2698
Wiek
32 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
87340
1.To ja bardziej szczegółowo zapytam się o BCAA: Czy warto stosować ten suplement przez cały czas(tj cały rok bez przerwy)? Ostatnio po forach krążą opinie że BCAA jest skuteczny tylko w większych dawkach, a jak się bierze małą ilość to lepiej nie zaprzątać sobie nim głowy,a więc jak to z tym jest? jakie dawki są skuteczne? w jakich porach najlepiej przyjmować aminokwasy rozgałęzione?
2. Co zrobić gdy podczas budowania masy, tłuszcz zaczyna odkłada się w okolicach pasa(tzw. boczki)? Dajmy na to że trenujemy 4x siłownia(split) + 2x w tyg treningi piłki nożnej, oprócz piłki brak aerobów. Dieta oczywiście z dodatnim bilansem kalorycznym, rozkład mniej więcej B: 2,5g T: 1,5g W: 4,5g. Czy lepiej jest dodać aeroby po treningu? czy może kombinować z proporcjami węglowodanów i tłuszczy w diecie?
Szacuny
11169
Napisanych postów
51807
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
1. Jak to jest z tym wliczaniem składników. Ja robię takie coś :
białko - wliczam białko z każdego produktu
węglowodany i tłuszcze - ten sam sposób , tylko tutaj wliczam WW i T
I właśnie nie wiem czy jest to dobra metoda , bo inni mówią żeby wliczać same białko zwierzęce , węglowodany tylko z ryżów/makaronów itd , a tłuszcze z oliwy/orzechów itd. Jak jest w końcu na prawdę?
2. Jestem w okresie budowania masy mięśniowej i jem sporo makaronu pełnoziarnistego. Jest jakiś przepis lub jest w sklepach jakiś dobry sos , taki którego nie musiał bym wliczać w dietę? Wiadomo jest to masa więc można sobie ciut pozwolić.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Szacuny
18
Napisanych postów
2730
Wiek
30 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
78145
Mam pytanie dotyczące łączenia białek roślinnych, które z którym się łącza i czy jakoś to się przelicza?
Np przy łączeniu produktów pochodzenia zbożowego z roślinami strączkowymi
Z góry dziękuje za pomoc ;)
Zmieniony przez - fighter7 w dniu 2012-11-19 14:42:50
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Wiek
57 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
2571
Właśnie a'propos biąłek roślinnych.
Ponieważ jestem wege i ćwiczę siłowo miło by było poznać opinię na temat profilu zawartości białek w produktach pochodzenia roślinnego ze szczególnym uwzględnieniem aminokwasów egzogennych. W zasadzie to szukam potwierdzenia stwierdzenia, że zawartość aminokwasów (np: lizyna!) jest podobna w produktach roślinnych i zwierzęcych.
Szacuny
18
Napisanych postów
2730
Wiek
30 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
78145
Chciałbym dodać do mojego pytania wyżej bo zapomniałem, że chodziło mi ile np w 100g fasoli połączonej z 100g kaszy jęczmiennej będzie mniej więcej pełnowartościowego białka?
Zmieniony przez - fighter7 w dniu 2012-11-19 22:13:23
Szacuny
13
Napisanych postów
11262
Wiek
32 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
109635
jestem na diecie na masę około 4000tys kcal i robię aeroby 2x w tyg po 20min za jakiś czas będę chciał już wejść na redukcje,jak najlepiej to zrobić?zmienić dietę w ogolę cala czy zostawić masowa i ucinać kcal?
Szacuny
234
Napisanych postów
9129
Wiek
47 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
130480
czy to prawda że niektórych produktów nie można łączyć w jednym posiłku jeśli tak to jakich oraz po jakim czasie można zjeść po sobie "konfliktujące się produkty"