EXTRA RABAT NA DZIEŃ OJCA! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Pytania żywieniowe

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 481

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 127 dni Przeczytanych tematów 54
Cześć, chciałem się was zapytać o kilka rzeczy odnośnie makroskładników oraz redukcji:

1. Nie będę ukrywał, że jestem wielkim fanem domowych burgerów, najczęściej kupowałem mięso mielone wołowe (Rzeźnik), które według Fitatu ma 18g/B, 20g/T, 0g/W. Może macie jakieś porady jak przyrządzić mięso żeby trochę zbić tą kaloryczność? Najchudszym mięsem wołowym jest polędwica o ile się nie mylę, więc może rozwiązaniem byłoby kupować je w mięsnym i z tego korzystać? Pytanie tylko czy w smaku będzie faktycznie dobre.

2. Jak jest w końcu z makroskładnikami piesi z kurczaka? Kupuje w lidlu od producenta Kraina mięs i według fitatu ma ona 31g/B, 3g/T, 0g/W. Natomiast inne źródła podają, że pierś z kurczaka ma 21g biała co jest dosyć dużym rozstrzałem a chciałbym jak najdokładniej liczyć makro.

3. Czy w diecie redukcyjnej można traktować białko jako jedyny makroskładnik do "odhaczenia" a reszte traktować zamiennie? Np. w jeden dzień spożyć 180g biała, 90g tłuszczy, 330 węgli; w inny dzień 180g biała, 130g tłuszczy, 240g węgli a w inny 240g białka, 90g tłuszczy 250g węgli. Najważniejsze tylko żeby trzymać te 2g/kg masy ciała białka + dzienne zapotrzebowanie kaloryczne a reszta jest elastyczna?

Z góry dzięki za pomoc
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12465 Napisanych postów 161971 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240705
Siemka

1. opcja zmiana na chudsze mieso i przygotowanie takich kotletow samemu - jednak wiadomo im mniej fatu, tym te miesko bedzie nieco slabsze w smaku :) Masz absolutną rację – polędwica wołowa to jedno z najchudszych mięs, obok ligawy, rostbefu i udźca wołowego. Ich zawartość tłuszczu to ok. 3–6 g/100 g, więc znacząco niższa niż w klasycznym mięsie mielonym ze sklepu.

2. okolo 22g bialka na 100g surowego miecha - na wiecej nie ma co liczyc jezeli to zwykle mieso, nie poddane obrobce

3. teoretycznie tak, wazne by byl deficyt kaloryczny i suma tygodniowa kalorii sie zgadzala. oczywiscie wazna jest jakosc jedzenia, wartosc odzywcza, zasobnosc w sklandiki odzwycze, a nie antyodzywcze ktore moga przy takiej samej kalorycznosci np. wplywac na wrazliwosc insulinowa
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6341 Napisanych postów 78258 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 768398
1. Nie ma tutaj niestety rozwiązania. Tzn. jest, ale coś za coś. Kupując chude mięso, np. wołowe, musisz liczyć się z tym, że robiąc z niego burgera wyjdzie dość mocno gumowa i twarde. To właśnie tłuszcze w ilości około 20 procent, lub nawet więcej dają nam fajna konsystencję i strukturę mięsa wykorzystywanego do burgerów. Im będzie go mniej, tym gorzej dla walorów sensorycznych i smakowych.

2. Pierś z kurczaka ma około 20 procent białka. Nie ma takich, które by miały większe ilości. Oczywiście nie mam tutaj na myśli 1, czy 2 gramów. W jedną, czy drugą stronę zawsze może być.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 142 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5139
1. ligawa, czy naprawdę tłuszcze Ci przeszkadzają ?

2. załóż że surowe mięso ma 20g/100

3.tak
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 127 dni Przeczytanych tematów 54
maksikal
1. ligawa, czy naprawdę tłuszcze Ci przeszkadzają ?

2. załóż że surowe mięso ma 20g/100

3.tak

Tłuszcz mi absolutnie nie przeszkadza, bardziej chodzi o kaloryczność takiego mięsa. Kaloryczność burgera aby uzyskać w miarę rozsądną ilość białka byłaby dosyć duża w skali dnia przy takim mięsie. A chciałbym też zjeść coś innego w ten dzień niż chodzić głodny lub dobijać samo białko jakimiś twarogami.
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6341 Napisanych postów 78258 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 768398
Kiedyś próbowałem robić burgery z mięsa wołowego, które przeznaczone jest na tatar. O ile nie jesteś wybredny, to być może będzie ono Tobie smakowało, a skład jest bardzo dobry pod względem ilości tłuszczów w stosunku do ilości białka. Niestety konsystencja takiego burgera jest zupełnie inna, niż tradycyjnego. Bardziej zwarta struktura, coś w rodzaju kiełbasy wołowej. Osobiście dodając tłuste mięsa do posiłku, np. burger, staram się nie dostarczać z nich całości białka w danym posiłku, a resztę uzupełniam czymś o niskiej ilości tłuszczów.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta niskotłuszczowa

Następny temat

Ilość kcal w diecie

Dzien ojca
Polecane artykuły