To będzie Twój rok! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Push Pull Legs - czyli standard ale czy dobrze?

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 169

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 154 Wiek 6 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2054
Czesc,

Chcialbym troche urozmaicic plan i myslalem czy nie dac 3 cwiczen na duze partie w danym dniu i 2 na male, prosilbym o weryfikacje planu.

Staz: cwicze wiele lat odkad pamietam, ale wiadomo z bledami i przerwami, tak na powaznie to od 4 lat
Wiek 35, waga 70kg.
Wyniki:
Wyciskanie sztangi na lawce prostej: 110kg
Przysiad: 135kg
Martwy - tu kiepsko: 140kg
Suplementacja: Kreatyna i glutamina - myslalem o dorzuceniu cytruliny ale nie lubie sie ladowac nie wiadomo iloma suplami bo brzuch potem doskwiera

Plan:
Push 1:
Klatka
4x wyciskanie sztangi na lawce plaskiej
3x maszyna hammer, wypychanie
3x rozpietki na maszynie

Barki:
3x wypychania do gory hantelkami siedzac
2x wioslowanie hantlami bokiem

Triceps:
3x skullcrusher
3x sciaganie linek na bramie

Push 2
4x sztanga skos
3x wyciskanie hantli glowa w dol
3x modlitewnik maszyna

Barki:
3x OHP
2x wioslowanie bokiem

Triceps:
3x dipy
3x modlitewnik maszyna na triceps

Pull 1
Plecy:
Podciaganie nadchwytem z ciezarem x4
Wioslowanie w opadzie x3
V bar na lince x3

Biceps:
uginanie rak z hantlami - standard x3
Linki na biceps maszyna - x3

Brzuch:
Allachy x4
skrety z pilka x4

Pull 2
Plecy: Tu nie mam pomyslu na 3 cwiczenie dlatego po 5 serii
Podciaganie nadchwytem x5 (czasem z ciezarem, czasem bez)
Martwy ciag x5

Biceps:
Uginanie rak ze sztanga x3
Bieps na maszynie modlitewnik: x3

Brzuch:
Wioslowanie kolan do klatki x4
skrety z pilka x4

Legs:
Przysiady ze sztanga x5
Bulgary x3
Uginanie na maszynie leżąc 3s
Spacer pod gore na lydki: 30m

Realizuje PPLPP, robie raz w tygodniu nogi, przepraszam, ale dochodzi mi kardio w sobote i przyznam szczerze nie chce juz dokladac do treningu nog

Zastanawiam sie nad tym planem bo jest duzy skok serii w tygodniu, srednio w PPL realizowalem dwa cwiczenia po 4 serie, teraz 4,3,3 - wiec wychodzi 20 serii na tydz na duze partie i 12 na male. Chce zostawic minimum 8 serii podciagniec w tygodniu, Any thoughts?

Zmieniony przez - Aleandir w dniu 1/19/2026 8:55:34 PM
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12537 Napisanych postów 162206 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242336
Siemka
W Push 1 masz 10 serii na klatkę. To dużo. Proponuję: 3x Wyciskanie leżąc (siła), 3x Hammer, 2x Rozpiętki. Łącznie 8 serii na sesję, co przy dwóch sesjach daje 16 serii – idealnie pod kątem treningu siłowego.
W Pull 2 na plecy dodaj Przyciąganie drążka wyciągu dolnego do brzucha (3x10-12). To uzupełni brakujące ogniwo w Twoim planie. Skoro chcesz utrzymać 8 serii podciągania, rób 4 serie na Pull 1 i 4 na Pull 2.
Jeśli robisz je raz w tygodniu, musisz zwiększyć intensywność. Dodaj Wypychanie na suwnicy (3x12) oraz Wspięcia na palce stojąc zamiast spaceru, by realnie zaangażować łydki.
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 154 Wiek 6 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2054
@TomQ-MAG tez wydawalo mi sie ze 20 serii w tygodniu to juz troche za duzo na klatke, a co do plecow 20 jest ok czy probowac redukowac do 8 serii na serie?
A jak kwestia samego treningu rozlozenia? Jest ok czy cos pozmieniac pomijajac ilosc serii?
...
Napisał(a)
Początkujący
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10 Napisanych postów 83 Wiek 24 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1695
To jeszcze zależy jak mocno trenujesz i jak na to reagujesz. Ja na przykład robię 16 serii na plecy w skali tygodnia i chyba podziękuję za więcej Ale też jakbym wyrzucił wiosłowania to na maszynach pewnie bym strzelił te 20 i nie odczuł aż tak. Jak będzie za dużo to odczujesz, ale to będzie wymagało czasu, żeby dojść do jakiś wniosków
...
Napisał(a)
Początkujący
w takim razie redukcja do 2 cwiczen po 4 serie wydaje sie byc sensowna? Troche szkoda zjezdzac na martwym z 5 serii na 4serie
...
Napisał(a)
Początkujący
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10 Napisanych postów 83 Wiek 24 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1695
Dla mnie martwy to już w ogóle inna liga. Do budowania sylwetki raczej poddaję to ćwiczenie w wątpliwość. Siła, koordynacja, rozwój - super! Dodatkowo mam wrażenie że ciężko to ćwiczenie wdrożyć w plan, bo gdzie to wrzucić żeby to miało ręce i nogi? Nasuwa mi się myśl, że w dzień martwego, potrakowałbym go z priorytetem i po tym ćwiczeniu zrobił np jakiś wyciąg na plecy. Ja osobiście chyba nie byłbym na siłach robić ciężkiego podciągania do odciny, a potem rwać martwy Ale to moje personalne odczucie, lepiej żeby wypowiedział się odnośnie martwego ktoś kto faktycznie wykorzystuje to ćwiczenie w praktyce.

Z ciekawości... W tak ustawionym planie ile robisz powtórzeń na serii w tym martwym ciągu?

Zmieniony przez - albercikk1 w dniu 2026-01-21 19:13:38
...
Napisał(a)
Początkujący
sila na martwym spada, ale tak jak napisalem martwy mam slaby
podciagania z ciezarem 20kgx3,15x7, 10kx8, 5kg - tu zalezy
serie martwego robie na 120kg
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6990 Napisanych postów 63138 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 786758
Objętość musi być dostosowana do aktualnych możliwości i trzeba pamiętać, że intensywność będzie wzrastać z czasem.

Martwy jest dobry na wszystko
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[BLOG]DROGA NA SZCZYT - albercikk1

Następny temat

PLAN PUSH PULL LEGS DO OCENY

flex
Polecane artykuły