A oto mój plan którym ćwiczę i chciałbym się doradzić czy coś zmodyfikować, czy można zostawić tak jak jest.
...
Napisał(a)
Witam ćwiczę już kilka lat lecz z przerwami dłuższymi bądź krótszymi. Obecnie priorytetem jest budowa masy mięśniowej oraz zredukowanie masy tłuszczowej bo się trochę zapuściłem ostatnimi czasy. Dlatego też po każdym treningu siłowym robię 30 minut cardio przeważnie na rowerku stacjonarnym. Oraz spożywam ok. 2500 kcal dziennie. Obecnie moja waga wynosi 98kg przy 178cm wzrostu.
A oto mój plan którym ćwiczę i chciałbym się doradzić czy coś zmodyfikować, czy można zostawić tak jak jest.
...
Napisał(a)
Na budowanie masy mięśniowej na deficycie kalorycznym są niewielkie szanse, ale jeśli poziom tkanki tłuszczowej jest dość wysoko to nie ma co się zastanawiać tylko zrobić sensowną redukcję i zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej do poziomu takiego żeby można było budować masę mięśniową.
Po drugie nie wiem jak długo jesteś na redukcji, ale przy Twoich gabarytach dość nisko masz te kalorie w diecie.
W dniu nóg można dołożyć jeszcze jedno ćwiczenie, ewentualnie dołożyć chociaż po jednej serii w obu formach przysiadu.
W treningu pull jak masz możliwość to lepiej zrobić podciąganie na drążku niż ściąganie drążka wyciągu górnego, a jak uginanie ze sztangą robisz w podchwycie to możesz zrobić z hantlami w chwycie młotkowym.
Push jest takim klasykiem więc nie ma co za bardzo tutaj kombinować czy zmieniać.
Ja bym jeszcze dołożył coś na brzuch/rdzeń pod warunkiem, że ćwiczenia wielostawowe nie wystarczą.
Poza tym pilnować diety (choć ją sobie jeszcze zrewiduj) i trenować, a efekty powinny być.
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-12-04 12:01:23
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Według mojej opinii plan wygląda okej, jedynie co ja bym dodał to jeszcze z jedno ćwiczenie na nogi przynajmniej, żeby trochę bardziej je skatowac
...
Napisał(a)
Jak słusznie zostało zasugerowane w wypowiedzi powyżej, nie da się realizować dwóch celów jednocześnie. Może to być budowa masy mięśniowej, lub redukcja tkanki tłuszczowej, a nie jedno i drugie. Jeszcze progresu siłowego i wytrzymałości zabrakło
Budować dobrej jakości mięśnie można z niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Jeżeli więc nie jest on taki, to jak najbardziej należy redukować. Polecam poczytać więcej informacji na temat w artykule przedstawionym poniżej:
https://www.sfd.pl/Body_fat__znaczenie_w_budowaniu_masy_mięśniowej-t1132868.html
Budować dobrej jakości mięśnie można z niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Jeżeli więc nie jest on taki, to jak najbardziej należy redukować. Polecam poczytać więcej informacji na temat w artykule przedstawionym poniżej:
https://www.sfd.pl/Body_fat__znaczenie_w_budowaniu_masy_mięśniowej-t1132868.html
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły