-600-650 g mąki . tu ustalacie sami tak aby ciasto się nie kleiło do ręki przy zarabianiu ( oczywiście że pszenna nada się najlepiej )
-żółtko x1
-500 g kefiru/maślanki
- łyżeczkę : soli , sody i cukru
Najlepiej będzie wszystkie składniki najpierw dobrze połączyć w misce, a potem na stolnicy wyrabiacie aż będzie gładkie jak pupcia niemowlaka teraz dajcie mu chwile niech podrośnie a jak już się to stanie to rozwałkowujecie na grubość ... nie ważne jaką i tak urosną , tniecie na dowolne kształty i smażymy na rozgrzanej patelni ( jak macie dobry sprzęt to i bez oleju się usmaży ) trzymacie na ogniu do zrumienienia i druga strona to samo .Co najważniejsze ,mogą leżeć nawet tydzień a i tak są zjadliwe ,ciut podeschną ale smak pozostanie Więc jak ktoś się przekonał to do roboty i wrzucać fotki do oceny
Zmieniony przez - Valerik w dniu 2014-11-09 13:23:24
Piękno jest w prostocie