Szacuny
12
Napisanych postów
214
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
3285
Od jakiegoś juz czasu mam dołączone do treningu ćwiczenie zwane "przysiady ze sztangą na barkach". Ponieważ siła w nogach zaczyna się zwiększać, to zakładam na bary coraz większy ciężar. I tu pojawia się problem: chodzi o to, że najcześciej ćwiczę sam, nie mam partera- nie mam asekuracji. Ciężary są coraz większe i boje się o kontuzję, więc przeszedłem na tzw. suwnicę Smitha.
Po przejściu na suwnice musiałem znacznie ZMNIEJSZYĆ ciężar, bo gryf okazał się dość ciężki. I teraz pytania:
1) Ile waży gryf z suwnicy? wie ktoś? czy jego waga jest na tyle duża aby uwzględniać to w zapiskach z treningu?
2) Czy zna ktoś inny sposób radzenia sobie z zakładaniem na barki dużego ciężaru (przy wykonywaniu przysiadów)? Problem jest przede wszystkim ze ZDJĘCIEM tego ciężaru Z barków[barek]. Na suwnicy tego problemu nie ma (nie musze nic zdejmować)
PS. Dałem to pytanie do tego działu, bo to dość trudne i kontuzjogenne ćwiczenie i chciałem żeby odpowiedział mi ktoś kto się na tym zna. Chodzi przecież o moje zdrowie. Dzięki.
Szacuny
12
Napisanych postów
214
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
3285
Nie mam niestety. Chociaż siłownia jest spora, ale stojaków brak. Jest takie miejsce gdzie "spoczywają" sztangi, ale w pionie, więc to mi raczej nie pomoże.
Szacuny
26
Napisanych postów
2473
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
45320
No a kto może wiedzieć, ile waży gryf. Nowak z internetowego forum? Instruktora się spytaj. Pewnie w przedziale 17-20kg, chyba że jest tak specjalnie skonstruowany, że "nic" nie waży, bo takie też są.
Szacuny
0
Napisanych postów
42
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
19085
Ja sie podepne pod temat. Czy taki trening:
Przysiady 4x 10-4
Suwnica 3x 8
Prostowanie nog w siedzieniu 4x 12
łydki(2 razy w tygodniu)
wspiecia na palce siedzac 3x 30-20
wspiecia na palce stojac 3x 30-20
bedzie ok, czy tez moze przysiady i suwnica to zbyt duzo, bo takie glosy na silce sie pojawialy; aczkolwiek mi wydaje sie, ze nie jest zle, ale wole sie upewnic ;)
Szacuny
12
Napisanych postów
214
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
3285
Moim zdaniem to za dużo. Po co robić dwa podobne ćwiczenia na TĄ SAMĄ grupe mięśniową? Suwnica troche bardziej izoluje (nie musisz się martwić o utrzymywanie równowagi) ale poza tym żadnej różnicy nie ma.
Szacuny
0
Napisanych postów
42
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
19085
Troche masy troche sily ;) Krotko robie 10-4, jeszcze niedawno robilem 16-8. I wydaje mi sie, ze dziala dobrze bo ciezary ida szybko w gore no i pompa kiedy skoncze suwnice po przysiadach jest fajna. To zamienie prostowanie na uginanie, a z suwnicy nie bede rezygnowac :)