SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przyrządzanie potrwa a wartość!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1383

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 218 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5296
1. Jak to z tym jest ?

Czy istnieje duzy spadek wartosci odzywczej jesli np. do kurczaka zrobie panierke ?

Jak wiadomo smak sie absolutnie zmienia, ale panierka pochodzi z porzadnych produktow -
- jajko, czyli dobre tluszcze i bialko
- otreby
- przyprawy jak ostra i slodka papryka, sol, bazylia itd
Po wytarzaniu kuraka w jajku z przyprawami, a nastepnie otrebach dla smaku mozna wrzucic plaster sera gouda, i troszke przypiec w piekarniku lub na oleju z oliwek na patelni. Dla jeszcze lepszego smaku panierki mozna najpierw mokrego kuraka wytarzac w otrebach, potem w mazi z jajka i przypraw, a potem 1more w otrebach dla panierki ala KFC niby.

Jak sie takie cos ma w porownaniu do wartosci odzywczych z takich skladnikow pojedyczno, czyli kuraka, jajka, sera ? O co w tym chodzi ? Proces smazenia / pieczenia zabija jakies wartosci ?

2. Na sniadanko robiac sobie 2 jajka na twardo i dodajac do nich po 5g majonezu na kazde moge zaburzyc diete ?

3. Jak procentowo takie manewry moga to wplynac przy wszystkich czynnikach wplywajacych na odchudzanie jak dieta, aeorby, silka, suple ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 344 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 14809
1. po prostu zsumuj wszystkie skladniki ktore wykorzystales do zrobienia potrawy i luz. podczas obrobki (smazenie, gotowanie) artykuly minimalnie traca pewne wartosci ale to zbyt malo zeby sie tym przejmowac. wliczaj wszytko przed obrobka.

2. jesli ten majonez bylby wlasnej roboty to nie ma sprawy, jesli kupny to raczej staraj sie wyeliminowac ale jesli to tylko 10g to diety nie zaburzy.

3. troche nie zrozumialem pytania. znaczy sie chodzi Ci jaki procentowy wplyw na efekt odchudzania maja te poszczegolne skaldniki co wymieniles?

Iam going to stay young until I die.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 218 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5296
tak, dokladnie tak jak mowisz brzmialo trzecie pytanie, skoro 1 i 2 jak mowisz, to chyba cos kolo 2-3 % max, wiec niewiele.. ale moze lepiej niech wypowie sie ktos.. kto sie po prostu zna,

przechodze znow na weglowodanowa, bo na CKD spadlem juz z 2100kcal na ~1000 dziennie, bo nie dalem rady wcinac tego suchego kuraka, oleju i orzechow, metabolizm mi baaaardzo zwolnil i przestalem tracic na wadze przez ostatnie 5-6 dni :>

oczywiscie sog za pomoc - jak wejdzie :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 218 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5296
jednak wszedl :)

4. jeszcze jedno male pytanko.. oliwa z oliwek - przy procesie smazenia czy pieczenia.. ona znika ? czy moze tluszcze nasycone/nienasycone sie zmieniaja ? czy po prostu tak jak wyzej napisane.. obnizaja sie troszke wartosci parametrow ? z gory dziekuje ! :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 344 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 14809
jesli chodzi o 3 pytanie to z moich doswiadczen tak to wyglada:
dieta 40% aeroby 35% silka 15% suple 10%

jest to moje osobiste zdanie i chetnie przeczytam wypowiedzi innych.

ad 4.
na oliwe z oliwek mozna smazyc ale krotko, gdyz ma stosunkowa niska temperature dymienia. i tak jak mowisz wraz z temperatura zmieniaja sie proporcje miedzy tluszczami.

Iam going to stay young until I die.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 243 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 4590
Smazenie czy tez dluzsze gotowanie powoduje wzrost IG potrawy, co za tym idzie, zwieksza sie prawdopodobienstwo odkladania tkanki tluszczowej. Lepiej spozywac produkty minimalnie przetworzone. Ja griluje.

Olila podczas podgrzania na pateli ulega utlenianiu ( marnuje sie ) lepiej smazyc na oleju kokosowym/slonecznikowym lub sloninie.

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 218 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5296
a o jaki stopien wzrasta to IG ? czy poprzez przypieczenie w piekarniku to IG wzroznie o 5-10% czy gwaltownie o 30% ? z tego co rozumiem - IG jest czyms, co wystepuje w produktach weglowodanocych, to co w tym smazonym/pieczonym posikju ma zmienic IG ? panierka z otrebow czy cos jeszczE ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Wszelka obrobka.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 406 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7315
zależy jaki produkt bo marchewka np surowa ma niskie ig a po ugotowaniu ma już wysokie

Gdy ci czarny kot przebiegnie drogę nie myśl, że to pech... chyba, że jesteś myszą

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 243 Wiek 42 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 4590
Fakt
Lepiej panierowac w otrebach lub utartej grahamce, znacznie to obniza IG potrawy.

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Krew

Następny temat

MOJA HISTORIA CIERPIEŃ-DIET

WHEY premium